За пета поредна година в „Асарел-Медет“АД се проведе инициативата „Гордея се с труда на моите родители“.Това е национален партньорски проект на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН,  в който участват фирми и организации от цялата страна, а панагюрската минна компания  бе една от първите, които се присъедини още през 2013 г.

Тази година 32 деца на работещи в „Асарел-Медет“АД имаха възможност да посетят работните места на своите родители, а навсякъде, откъдето преминаваха, звучеше веселата им глъчка.

Момичетата и момчетата бяха посрещнати от прокуриста на „Асарел-Медет“ АД Галя Костова. „Днес това ще бъде един прекрасен ден за Вас, защото ще видите къде се трудят вашите майки и бащи. Сигурна съм, че след това посещение ще се гордеете още повече с тях, ще продължите да ги уважавате и обичате все така силно, защото ще  разберете, че тяхната работа е част от грижата им за Вас, за вашето спокойно и щастливо детство, за Вашето бъдеще.“ – бе посланието на мениджъра към малчуганите.

Малките гости видяха внушителната експозиция на вече изведените от производството руднични машини, след което се запознаха и със супермодерната диспечерска система  за автоматизирано управление на технологичните процеси в рудника.  Любопитството им бе приковано от това, че в шофьорските кабини на багерите и  автосамосвалите има компютърни станции. Децата засипаха с въпроси диспечера на рудника. „Колко е дълбок рудника?“, „Колко човека работят там?“ –  бяха сред най-често задаваните въпроси. Две от децата поздравиха бащите си, които бяха на работа, на фирмените радиочестоти. Други пък споделиха възхищението си от големите багери и „Белаз”-и. Децата посетиха още модерната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, както и закритата фирмена експозиция, където се запознаха с историята и развитието на дружеството. Те запечатаха в много снимки и селфита вълнуващите моменти от своето посещение, като си тръгнаха доволни и щастливи от „Асарел-Медет“ АД.

 

За проекта „Гордея се с труда на моите родители“

За пета поредна година проектът “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН запозна деца между 7 и 14 години с различни професии. В седмицата на будителите над 800 деца прекараха 1 работен ден в компаниите на родителите си. През този ден на отворените врати организаторите в конкретните компании, участници в проекта, бяха подготвили разнообразни интерактивни игри, забавления и практически задачи, чрез които малчуганите да разберат повече за същността на професиите.

Сред основните цели на “Гордея се с труда на моите родители” е да се покаже на децата, че трудът е ценност и потребност и че всеки човек е необходим и полезен за обществото, независимо каква професия упражнява. Така се създава една съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания.

Краят на тазгодишното издание на проекта ще се отбележи с третия “Детски базар на професиите”, който ще се състои на 24 и 25 ноември в научен център “Музейко”. Тогава деца и родители ще могат да се срещнат с професионалисти от най-различни сфери и да разгледат щандовете на компании от разнообразни сектори. Благодарение на инсталации, макети, 3D принтери, забавни задачи, викторини, демонстрации, книжки, брошури и други материали, те ще могат да се докоснат до същността на професиите.

Компаниите, заявили участие тази година, са 23. Те представят индустрии като минно дело, електропроизводство, газоразпространение, лека промишленост, търговия, медии, IT, телекомуникации, банково дело, фармация, социални дейности, логистика и креативна индустрия. Сред тях са Асарел Медет АД, Аурубис България АД, КонтурГлобал Марица Изток 3 АД, Софарма АД, Солвей Соди АД, Стомана индъстри АД, ТехноЛогика ЕАД, ФЕСТО Производство ЕООД, Идеаген Логен, Мобилтел АД, Неохим АД, Овергаз мрежи АД, СИБАНК АД, Конкордия АД, Доверие – Брико АД, Медийна група България он ер АД, фондация Bcausе, Българска асоциация за управление на хора, Melexis, Амер Спортс България ЕООД, Дънди Прешъс Металс, Юнимастерс Лоджистикс АД, Пощенска банка (Юробанк България АД) и Chaos Group. Компаните са намират в София, Благоевград, Бургас, Варна, Врабево, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Казанлък, Панагюрище, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Русе и Чепеларе.

Официален партньор на „Гордея се с труда на моите родители“ е фондация Bcause. Медийни партньори на проекта са България Он Ер, БНТ, Дарик радио, радио Jazz FM, радио Family, списание “Първите 7”, Информационен портал за НПО в България, Българска асоциация за управление на хора, списание „Споделени ценности“, b2bmedia.bg, Investor.bg, kafene.bg, сomputerworld.bg, Terminal3.bg, sofia.plays.bg, malchovci.com, programata.bg, uspelite.bg, Azcheta.com и LoveTheater.bg, Az-detoto.bg, Teen Station и CSR Advice box.

.