50-сет годишен юбилей отбеляза Младежкият дом в Септември, който отскоро носи името Общински театър „Възраждане”.

Той е първият подобен в страната и е бил построен в далечната вече 1967-ма година на мястото на стария винен склад в града. Сред гостите на събитието в залата на Младежкия дом бяха зам.-министърът на културата Румен Димитров, народният ни представител Даниела Малешкова, кметът на общината Марин Рачев, придружаван от целия му управленски екип, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин и част от колегите му съветници, тясно свързаният със Септември актьор Иван Джамбазов, кметове на кметства, директори на учебни заведения, обществени деятели и дейци на културата и изкуството.
Присъстваха и повечето бивши директори на Младежкия дом през годините.

Поздравителни адреси за юбилея на Младежкия дом изпратиха областният управител Стефан Мирев, както и ръководствата на ЦПЛР – Септември и народно читалище „Отец Паисий – 1910”. Празничната програма започна с химна на Република България, който тържествено изсвири духовият оркестър на Септември.
След това водещата Мария Елинчева направи кратка историческа разходка назад във времето за да разкаже на присъстващите как е просъществувал през последните 50-сет години Младежкия дом в Септември.

От ретроспекцията стана ясно, че културния дом на септемвриици има на сметката си 11 лауреатски звания, 20 златни, сребърни и бронзови медала. През този половин век е бил домакин на множество театрални постановки, оперети, спектакли и детски представления. На сцената на Младежкия дом са гастролирали най-големите имена на българските театър и кино – Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Иван Балсамаджиев, Христо Мутафчиев, Краси Рядков, Христо Гърбев, Силвия Лулчева, Калин Врачански, Асен Блатечки и много други.

„Честит ви голям празник. И да ви кажа, че имате кмет за пример. Поинтересувах да науча какво е направил и прави за града си, за общината и за духовното израстване на гражданите на тези населени места и мога да споделя, че съм впечатлен. Най-вече от това, че е дал 150 000 лв. лични средства за да финансира проекти за реновирането на всички читалища в септемврийско, с които да се кандидатства по различни програми.
Същото мога да кажа и за колежката ми от театралната сцена Даниела Малешкова, която в момента е народен представител. За това, което е направила тук в културен аспект просто нямам думи.

Сигурен съм, че с тях двамата – кмет и народен представител още дълго време ще се наслаждавате на духовността, която блика от тази сцена. На нея с удоволствие бих играл и аз. Надявам се в бъдеще да ви помагаме и финансово и методически. Присъствието ми тази вечер тук означава, че министерството много държи на художественото и самодейно творчество, на хора, които не са професионалисти, но носят в себе си искрицата на духовността и се борят за историческата памет на нашите деди”, заяви пред присъстващите заместник културния министър Румен Димитров.

„На тази сцена съм се изявявала не толкова като директор, колкото като самодеец и актьор. Искам да поздравя специално бате Васко(б.р. доайенът и бивш директор на Младежкия дом Васил Кратунков), който беше първият човек подал ми ръка, вдъхнал ми кураж и показал ми, че аз мога. След това искам да благодаря на големия Иван Джамбазов, както и на всички приятели, с които сме работили и да си пожелаем още дълги години този Младежки дом да съхранява и популяризира театралното изкуство и да пази българските традиции”, отбеляза на свой ред в словото си народният представител и бивш директор на дома Даниела Малешкова.

„Искам първо да благодаря на зам.-министър Димитров, че с присъствието си направи днешния юбилей още по-празничен и тържествен. Имах възможността да споделя пред него, че едно от първите неща, които направихме, след като получихме доверието на хората от общината бе да направим проекти за модернизирането на всички читалища в Септемврийско. За това ще разчитаме на него да ни разбере не толкова като министър, колкото като човек от сцената за да ни помогне за реализирането на проектите, които не събраха достатъчно точки за да бъдат финансирани от Държавен фонд „Земеделие”.

По повод днешния празник мога да кажа, че се прекланям пред всички самодейци, ръководители и будители, дали приноса си за развитието на театралното и художествено-самодейно изкуство и по този начин прославили нашият край надлъж и шир. Дано и в бъдеше имаме много поводи за радост и вълнение”, заяви кметът Марин Рачев.

За принос в културата и развитието на творческата дейност в община Септември през годините с почетна юбилейна грамота и плакети кметът Марин Рачев награди Васил Кратунков, Наташа Шопова, Лука Делийски, Валя Ал-Самара, Теодора Петрова, Даниела Малешкова, Радка Петракиева, Йордан Зеленгоров и Иван Джамбазов. Черешката на тортата в празничната програма беше участието на поп-групата „Трамвай N:5”, чийто емблематични песни от 80-те и 90-те години вдигнаха в максимума настроението сред присъстващите.

05наградени

С изпълнение на множество скечове, вицове и шеги за настроението на публиката в залата се погрижиха и актьорът от „Комиците” Васил Драганов и колегата му от Младежкия театър в София Христо Терзиев.
Спонсори на проявата бяха винарска изба „Ветрен Комерс”, „Металика” ООД с управител Роман Цветков и Атанас Дичев.