Създаването на НПО „Кауза Пещера“ щеше да бъде най-хубавото нещо, което се е случвало в последните години на пещерци. За първи път от началото на прехода насам, деветнадесет души се изправиха срещу „Биовет“ АД и поискаха от фирмата, която може да си позволи всичко, няколко простички неща. Да могат да живеят в чист и приветлив град, да се направи така, че предприятието да бъде обградено с шумоизолираща преграда и зелен пояс, да се потърси съдействието на лаборатория, която да измери нивото на замърсяване на въздуха и вичко това да бъде платено с парите на „Биовет“ АД.

Всички добре си знаем, че пътят към Ада е послан с добри намерения.

Нероденото НПО го доказва по абсурден начин. На 13 октомври вечерта споразумението е подписано. Снимка за спомен увековечава момента, в който с цената на компромиси от двете страни, основните цели на протестиращите са постигнати. Дори и това „Биовет“ да подкрепи връщането на статута „Биосферен“ за резерват „Купена“.

До петък градът ври и кипи, сипят се похвали и поздравления, всичко е прекрасно, но само на думи. До петък дванадесет от общо деветнадесет души вече са на друго мнение. И както е обичайно за всичко в България, на абсолютно противоположни полюси. Двата лагера си имат и водачки. Пещерските Райни Княгини се наричат Катя Костова и Златка Цвеева.

Ако върнем лентата назад, ще установим, че още на 10 август, Катя Костова поства във фейсбук снимка на стартиралите току що изкопни дейности в двора на „Биовет“, а също така споделя, че „Купена“ вече не е биосферен резерват.

Според нея това предизвикало експлозия от коментари в пещерските групи и довело до създаването на това малко общество, което щеше да се нарича „Кауза Пещера“.

И в началото, когато се състоя първата среща на ръководството на „Биовет“ с шепата ентусиасти, никой не повярва, че те са там само и единствено заради идеята да се направи така, че в града вече да не мирише. Особено в събота и неделя. Хората се гледаха с подозрение и думата „купен“ се чуваше и отекваше в малките улички на родопското градче.

Почитателите на ГЕРБ твърдяха, че БСП стои в основата на това брожение, а БСП твърдеше, че ГЕРБ стои в основата на това брожение. И че „другите“ се опитват да го яхнат. Както мъдро е казал народът – когато двама се карат, трети печели. И третият, щяха да бъдат гражданите на Пещера, и щеше да стане супер, и щеше да настъпи такъв живот, че…Ама щеше. В бъдеще неопределено време.

Две седмици след сключването на споразумението, в което фигурира и условието да не се обжалва ОВОС-а на новостроящата се сграда на „Биовет“, която „не се строи“. Та две седмици, след този правен оксиморон и след поредица от съмнения, нападки и клевети, в есенното утро на 23 октомври, с разлика от няколко часа, в две съседни областни съдилища – в Пазарджик и в Пловдив се извършва едно и също нещо.

За срок от пет месеца се запазва името „Кауза Пещера“.

06уведомление

06уведомление1

След фаталния петък, 13 октомври, изведнъж връзките между участниците в цялото това хубаво нещо, за което споменахме в началото са прекъснати. Никой на никого не вярва и нарича останалите предатели.

В рамките на няколко часа ми се наложи да говоря с Катя Костова и Златка Цвеева. Двете искат едно и също – многократно коментирано и писано до момента. У мен остана обаче тръпчивото усещане, че разочарованието им от общия проект е огромно. Те имат принципно различни виждания за това, което предстои да бъде направено насетне.

Катя Костова твърди, че смята да продължи по предварително очертания път. С намирането на лаборатория, със закупуването на дръвчета, със спазването на сроковете и т.н. С регистрирането на сдружение „Кауза Пещера“. Според нея в сдружението трябва да има интелигентни хора, които да оказват съдействие. Имаме учители, химици и други специалисти. – каза тя. По думите ѝ, в сдружението щ влязат над двеста души.

Златка Цвеева не се отказва, защото смята, че „Кауза Пещера“ трябва да продължи със всички дадени ѝ от закона средства. Определено не вярва на обещанията дадени от директора на „Биовет“, защото ги е чувала и друг път. И в това вярват още единадесет човека, които днес са изпратили своето писмо до Ангел Желязков, за да ги уведомят, че се отказват от сключеното споразумение.

По пътя на установяването на тези и още много факти, ми станаха ясни и други неща, които сега не бих искала да споделям, защото нямат пряко отношение към случващото се. Но не мога да не споделя своето лично огорчение от факта, че гражданско общество няма и май никога у нас не е имало, защото още не сме пораснали.