При проверка на частен имот, в района на Пещера, на 01.11.2017 г., мобилна митническа група е установила инсталация за изваряване на алкохол без регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове. Инсталацията, с вместимост около 200 литра, се помещавала под навес, до жилищна постройка, и към момента на проверката е била в работен режим.

Митническите инспектори са иззели изварените дотогава около 3 литра етилов алкохол. В хода на проверката в гараж до жилищната постройка са открити и ПВЦ-съдове с етилов алкохол, с общо количество 500 литра, вероятно произведени при предишни изварявания в съоръжението. Взети са проби за лабораторен анализ на алкохола, който е иззет.

Работещото съоръжение за изваряване също е демонтирано и иззето от Митница Пловдив, след като не са представени удостоверение за регистрация по ЗАДС и документи за платен акциз. По случая е образувано  административнонаказателно производство.

Общо 1723 литра етилов алкохол и 18 323 литра вино без документи задържаха митнически служители при две проверки – в Перущица и в Пещера. Със съдействието на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари (МКЦПККДРСТ) при ГДБОП, на 03.11.2017 г., митнически мобилни групи проверяват стопански двор с множество постройки в района на град Перущица. На адрес са регистрирани два  специализирани малки обекти за дестилация.  При проверка на една от множеството постройки, служителите открили четири броя ПВЦ-съдове с различни вместимости, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол  (ракия). Със съдействие на служители на митница Пловдив алкохолът е измерен, иззет и задържан. Установеното количество е 1220 литра. До приключване на проверката не са представени документи за платен, обезпечен, начислен акциз.

В друга крайна постройка на същия имот митническите служители са установили, че зад заключена врата се помещава нелегален цех за производство на бяло и червено вино, оборудван с ферментатори и средства за бутилиране. Установено е, че към момента на проверката там се съхраняват 18 323 литра алкохолна напитка с вид на вино. Взети са проби за изясняване на точния състав на алкохола, като в зависимост от алкохолния градус ще се определи дали откритото количество представлява вино или междинен продукт за производството на вино.