До 20 ноември ще продължи кампанията за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8-годишна възраст. В националната кампания, провеждана в рамките на НППОЗД за 2017 г., се включиха 11 дентални лекари от нашата област /виж приложения файл/, припомнят от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.
Безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата е възможност за профилактика на зъбния кариес, от която родителите трябва да се възползват. 
Първите постоянни молари пробиват най-рано от постоянните дъвкателни зъби. Това се случва във възрастта от 6 до 8 г. Особеностите на анатомичната форма на дъвкателните повърхности, задържането на зъбна плака, незавършената минерализация и неутвърдените навици за устна хигиена при децата на тази възраст са предпоставки за развитие на кариес  непосредствено след пробива на тези зъби.
Поставянето на силанти върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу развитието на кариес.
Проучвания доказват, че силантите са 100% ефективни в предотвратяването на кариеса на дъвкателните повърхности. Поставянето им е бързо, лесно и безболезнено за детето и то може да се храни и пие веднага след това. Силантите са специално разработени за профилактика на кариеса, те са течни, за да могат да навлязат в ямките и фисурите на дъвкателните зъби. На цвят са млечнобели и не се виждат, когато детето говори или се смее.
Обикновено продължителността на задържането им е от 2 до 4 г., като през този период състоянието на силанизираните зъби трябва да се контролира при редовни профилактични прегледи. Силанизирането на зъбите е по-добро от пломбирането. Силантите могат да спестят страданието и болката на децата, свързани с пломбирането, както и времето и парите на родителите.
За повече информация – http://www.oralnaprofilaktika.bg