Окръжният съд в Пазарджик пусна под гаранция, в размер на 8000 лв., експредседателят на ОбС – Септември – Лазар Влайков, който от началото на септември бе с мярка за неотклонение „домашен арест“, във връзка с нелепия инцидент и убейството на ресторантьора Наско Тонкев.

В понеделник съдията от Районен съд Таня Петкова остави без уважение искането на Влайков да може да напуска дома си, тъй като не можел да ходи на работа и съответно оставал без средства за препитание. Мярката бе обжалвана днес, а според съдиите, Влайков не може да упражни натиск върху свидетелите по делото, както и няма да се укрие от правосъдието.

Междувременно стана ясно, че се очаква и решението на Общинската избирателна комисия в Септември да реши дали да отстрани Влайков от състава на Общинския съвет на тракийския град. Като основание за освобождаването на съветника от градския парламент са посочили, че той има три неизвинени отсъствия от сесии.  Последното трето заседание се състоя в понеделник, докато Районния съд гледаше искането на мярката на Влайков. След инцидента във Виноградец, той подаде оставка като шеф на ОбС и член на ГЕРБ. От местната организация оичакваха, че той сам ще напусне Общинския съвет, но това не се случи. По закон Влайков има право да търси правата си и ако съдът реши да остане в рамките на ОбС като независим.