Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично, известен и като Ден на християнското семейство и християнската младеж. Това е един от големите вселенски празници, които в църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората”. Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм, за да служи на Господ и да се подготвя.

21брацигово2

Кметът на община Брацигово и председателят на общинския съвет почетоха празника„Въведение Богородично„ и се включиха в тържествената литургия, отслужена от протойерей Любомир Траянов. Децата от неделното училище представиха програма и пресъздадоха въвеждането на малката Мария (Пресвета Богородица) в храма и как тя била отдадена в служение на Бога. Празникът завърши с кулинарна изложба под надслов „Постното ястие на моето семейство” , която имаше за цел да покаже и популяризира стари български ястия, традиционни за Брацигово. На масата имаше изобилие от постни сладки, сърми, тиква, баклава, ритуални пити, боб, плодове.

Проявата беше уважена от десетки брациговци, които се почерпиха с чаша постно жито и вкусиха от разнообразните блюда. Кметът на Общината поздрави гражданите и отправи пожелания за здраве, сплотеност и щастие на техните семейства.

21брацигово