Баскетболистът Спас Натов е човекът, на когото възлагаме надеждата да възроди играта в родния си град. Името му бе оповестено днес по време на пресконференция в присъствието на Атанас Качаков и златното момиче Рени Камберова.

Проектът за баскетболният отбор на града е стартиран преди три месеца, с привличането на Натов за каузата. В момента под шапката на БК“Хебър“ се развиват 100 деца от различни възрасти. Те са разпределени в три възрастови групи – до 12 г., до 14 г.  и юноши до 16 г., обяви Атанас Качаков. Целта е да се направи годен подбор за създаването на мъжки представителен отбор на града, поясни той. Децата ще участват в празник на баскетбола, който ще се състои на 1 декември, от 18 ч. , в спортна зала „Васил Левски“ в Пазарджик.

Направени са необходимите постъпки за създаването и на паралелка в Спортното училище, която най-вероятно ще започне да приема деца от следващата учебна година. Стана ясно от думите на Качаков. Към момента деца се набират не само от Пазарджик, а и от цялата област. Вече са открити две талантливи деца от Велинград, които ползват спонсорирани от общината – безплатни карти за пътуване, за да могат да идват на тренировки в областния град. По време на спортния празник ще бдат демонстрирани уменията на всички деца, кадети и юноши, привлечени към каузата баскетбол.

Спас Натов поясни и това, че всяко дете е добре дошло в залата, но ще бъде направено необходимото треньорите да стигнат до всяко училище в града и региона. „Искаме да обединим, колкото може повече деца при най-малките.“ – заяви още той.

Стана ясно и това, че през пролетта ще искаме домакинството на баскетболен фестивал.

„За тези два – три месеца нещата се случват, все по-добре. Надявам се, всичко да върви, при малките играта е забавление и радост, но те са и основа за създаването на следващ силен тим. Празникът искаме да бъде ежегоден, да прерастне в турнир, да поканим и чужди отбори. Поканили сме и хора от Федерацията по баскетбол, надявам се да дойде Иван Ценов, който е изпълнителен директор.

Добре съм обмислил нещата, когато реших да се върна в Пазарджик, вече нямах съмнение, че ще работя за развитието на баскетбола в града ни. Това е родният ми град, не съм идвал повече от тридесет години, но изгарям от желание, да побеждавам и да тренирам деца. Надявам се след години, за нас да говорят като за сериозен клуб. Ние имаме сериозни таланти в тази игра. И талант за спорт изобщо.

За да обхванем повече деца се опитваме, да влезем във всички училища. Като правим демонстративни тренировки или по друг начин, имам уговорка с директорката на училище „Проф. Ив. Батаклиев“, където ще изнеса няколко открити урока за спорта. Децата няма как сами да дойдат в залата, някой трябва да ги доведе и сега се опитваме, ние да отидем при тях. Работим в училище „Христо Смирненски“ и в „Климент Охридски“. Там децата тренират абсолютно безплатно и много бързо се увеличават.

Всеки спорт има едни и същи нужди, голяма, топла зала и тренировки в удобни часове. Така, че се сработваме с колегите от другите спортове и ще се опитаме да вървим напред.“ – каза още Спас Натов.

„Говоря от името на общината“ – заяви Ренета Камберова. „Това, което чухме е нещо, с което можем да се гордеем. За нас като граждани е важно, защото децата трябва да осъзнаят необходимостта от спортуване, а в школата по баскетбол, те се включват с бързи обороти. Спортът е приоритет за общината и ние ще го показваме по разнородни начини. Клубът по баскетбол има пълната подкрепа на общината.“ – каза още Камберова.