До 20 декември 2017 г. в централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде експонирана изложбата „90 години от рождението на Радка Кушлева”.

05кушлева

Радка Кушлева, наричана от народа „Славеят на Родопите”, „Дъщерята на Орфей”, „Песенната икона на Родопа планина”, е пример за всеотдайност, творчески огън и новаторски идеи в претворяване на родопския старинен фолклор. Тя е първата и най-популярна изпълнителка на този песенен фолклор и чрез песните й музиката на Орфеевата планина стана достояние на цяла България. 

Родена е в с. Широка лъка, Смолянско на 12 юли 1926 година. Потомка е на големия род Кушлеви, известен в този край като род на талантливи музиканти – певци и свирачи. Красивият глас и музикалната си памет Радка Кушлева наследява от баба си Мария Седянкова. На две годинки запява „Заспало е челебийче”.
През 1942 г. семейството й се установява в Скопие. Първата й изява е на 16 години в радио Скопие, където я завежда нейната учителка по музика Надя Бърдарова. От 6 май започва да пее редовно по радио Скопие и става първата от народните певци, която изпълнява и популяризира оригиналната родопската народна песен. Първите песни, които пее, са „Бела съм…”, „Кадона седи в бахчона”, „Заспало е челебийче”, „Радо, мари, бяла Радо”.

След завръщането си в България Радка Кушлева се посвещава на активна концертна дейност. На световния младежки фестивал в Будапеща през 1948 г, тя печели златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева се нарежда по известност до имената на вече утвърдени певци и певици по радио София. Тя прави записи на около 150 родопски народни песни.

Заедно със сестра си Мария създава дует. През 1956 г. се сформира вокалният квартет „Сестри Кушлеви“, като се включват и по-малките й сестри-близначки Анка и Стефка. Правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди. Секстет „Кушлеви” гастролира с успех в много страни по света, издава грамофонни плочи в „Балкантон“.

Броят на изнесените концерти на състава е над 4000 концерта, без да се включват отделните участия. Лауреати са на Второто общобългарско състезание за майстори на естрадното изкуство и носители на орден „Кирил и Методий“. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните „Дилмано, дилберо” и „Грозде”. Дъщеря ѝ Диди Кушлева е известна българска акордеонистка.

Радка Кушлева умира на 17 април 1984 г. Всичко, което тя създаде и остави за поколенията през краткия си земен път, е съхранено в паметта на българския народ.

Изложбата се реализира по идея на Сдружение „Наследници на фолклорния огън” и представя документален и снимков материал от фонда на Държавен архив – Смолян и личен архив на сестри Кушлеви. Посетителите ще имат възможността да се докоснат и до артистичните костюми, използвани от фамилия Кушлеви.