През нощта на 13 декември е починала нашата съгражданка Иванка Питрек. За онези, които не са я познавали – Иванка Георгиева Иванова-Питрек е българска народна певица, родена в Пазарджик през 1954 г. Тя е събрала над хиляда автентични песни от родния ни край и е направила много записи на народни песни на български, немски, английски и други езици. Организирала е семинари по българско народно пеене в Германия.

Иванка е работила дълго време със Schäl Sick Brass Band в Кьолн, с турския Busuki Orhan Orchester от Истанбул и с гръцката Hard Rock Metal Band ‘Spektral Realms’. През 2012 г. излиза първата електронна книга на Иванка Иванова, наречена „Фолклорно посвещение“, в която има 21 народни песни на четири езика – български, руски, немски и английски. Книгата съдържа подробни материали за техниката на дишане и пеене на български народни песни, особеностите на всички фолклорни области, носии и инструменти, тактове и ритми.

През следващата, 2013 г. излиза четирилогията ”Песните на Иванка Иванова” – също електронна книга. Всяка част от книгата съдържа по 44 народни песни на три езика – български, немски и английски. През 2014 година излиза книгата „Перли от българския фолклор”, в серия от осем книги с по 55 песни – на български, немски и английски.

Иванка Питрек бе сестра на починалия миналата година литературен критик, поет и писател Тодор Биков.

Все още не е ясно дали погребението на Иванка  Питрек ще се състои в петък или събота. Нека бъде лек пътят ѝ кам небето.