Днес Организацията за защита на животните „Четири лапи“ и граждани организираха протест в центъра на София в защита на двете лъвчета от зоокъта в Разград. „Терез и Масуд бяха предадени от общинския съвет на Разград и вместо в естествена среда и свобода, ще живеят зад решетките на пазарджишкия зоокът. Където са обречени на сигурна смърт”, заявиха от „Четири лапи”, съобщи сайтът „Актуално“.

Имаме разбирането на МОСВ, че тези лъвчета няма да отидат за Пазарджик, за тях ще се търси най-доброто решение в специализиран център в чужбина, заяви председателят на сдружението „Четири лапи“ Явор Гечев. Лъвчетата са живи благодарение, само и единствено, на всеотдайните нужди на доброволци, каза още Гечев.
На протеста пристигна и министърът на околната среда и водите Нено Димов, който каза, че „Четири лапи“ е може би най-добре запозната, благодарение и на международната си мрежа, къде лъвчетата могат да се чувстват максимално добре.

„Министерството е абсолютно мотивирано, съвместно с неправителствената организация, да намери най-доброто решение за тези две лъвчета, коментира Нено Димов. Димов заяви, че предстои да бъдат обсъдени и съвместни действия с природозащитните организации за цялостното състояние на зоологическите градини в страната. „Ако гражданите искат да има зоологическа градина в техния град, трябва да са готови през местните данъци и такси и през общинските пари, които се дават, да ги приведат в съответствие с изискванията на закона“, каза министърът.

* Снимка: actualno.com