Интервю с Йордан Младенов, народен представител и избран за „Политик на 2017 г.“ от читателите на PZdnes.com

Кои теми засегнахте през 2017 г. от парламентарната трибуна?

Първата тема, която повдигнах като народен представител в 44-то Народно събрание, бе свързана със сметищата в област Пазарджик. Подхванах този проблем, защото е приоритетен за мен от години, от изключително значение е за засегнатите населени места и живота и здравето на хората там. Преди броени дни се убедихме, че тази трудност стои пред областта с още по-голяма тежест, стигна се буквално до бедствено положение с боклука. Това ще бъде темата, с която ще започна и новия парламентарен сезон, защото е крайно време жителите на областта да имат спокойствие. Друга тема, по която работих, е тази за връщане на резерват „Купена” под егидата на ЮНЕСКО. Вероятно вашите читатели си спомнят, че паркът се оказа заличен от световната мрежа по решение, взето „на тъмно” от местната власт. Отзвукът сред жителите на Пещера беше много голям и инициирах петиция в подкрепа на връщането на „Купена” в ЮНЕСКО. Имам уверението на министъра на околната среда и водите, че това може да се случи, така че очаквам преразглеждане на темата през 2018 г.

От парламентарната трибуна повдигнах и редица въпроси, касаещи нашия регион. Много от тях бяха за пътната инфраструктура, като се надявам, че поетите ангажименти за ремонт на важни участъци от регионалният министър ще бъдат изпълнени през новата година. Задавал съм въпроси и към министъра на вътрешните работи, образованието, земеделието и др. Старая да отговоря на дневния ред на хората в областта, да поставям и работя по темите, които наистина имат значение за тях, които очакват решение. И ще продължа да го правя, защото за това съм избран и съм длъжен.

Също така в 44-то народно събрание бях избран за член на комисията по Земеделие храни и гори, така че работя по-задълбочено и в тази посока. През изминалата година работих ме по редица закони, за да подобрим условията в родното земеделие, но съм силно неудовлетворен за това, че колегите от управляващото мнозинство не пожелаха да разгледаме и приемем Закона за храните, който беше предложен от „БСП за България”. Той беше в подкрепа на родните производители и щеше да доведе до повече българска храна в нашите магазини. С този закон ефективността щеше да бъде осигурена в две посоки – първо ще дадем повече възможност за пазар на българското земеделие и второ, храната щеше да е по-качествена и по-сигурна.

Ефективен ли е Българският парламент?

Вижте, независимо от ниския рейтинг, не бива да забравяме, че България е парламентарна република и парламентът е законодателен орган, легитимно избран от българските граждани и представляващ тях. Там се поставят важните теми. Но в крайна сметка сме излъчени в парламента, за да работим, а не да четем само декларации. Хората очакват работещи решения на най-належащите си проблеми, уморени са от езика на омразата. Затова смятам, че наистина имат право на повече критичност, защото у нас проблемите са много, но и ние сме длъжни да отговорим на очакванията с повече ефективност и работа. Ние трябва да следим и поправяме работата и на Министерски съвет, за да може със съвместни усилия нещата в България да се случват. Това няма как да стане обаче ако управляващите блокират предложенията на опозицията само на инат или крият министър-председателя, само за да не отговаря на неудобни въпроси и да не може да му бъде поискана сметка.

Какво ни пречи да бъдем нормална държава?

Мисля, че отговорите ги знаем всички български граждани. Има ги във всяко едно социологическо проучване – бедност, неработещо здравеопазване, неефективно образование, корупция. Корупцията е страшен бич. Липсата на желание у управляващите да се борят с нея също. Видя се в последните дни на изминалата година при приемането на един псевдо закон за борба с корупцията. С него управляващите само се опитаха да замажат очите на ЕС, но проблемът ще си остане, защото законът е неработещ. Това се вижда и навън, в последните седмици корупцията в България стана централна тема в редица световни медии. Знае го и всеки българин, пострадал е и всеки българин. Само управляващите се скриха от отговорност, създадоха политическа бухалка, а не предложиха справедливост. Явно им липсва воля и желание да бъдем нормална държава. Затова не бива да мълчим, нито ние като опозиция, нито българските граждани.

Предстои вот на недоверие. Вашият коментар?

Според мен, когато и да се поиска вот на недоверие винаги сме закъснели. Особено по най-важната тема за всички българи корупцията, която като октопод превзе всичките публични институции и обществени поръчки. Затова сме излъчили работен екип за преговори с всички опозиционни партии за конкретика в искания вот. Управляващите говорят за стабилност. Но за каква стабилност?  Стабилност при закриване на болници или стабилност при вдигане цената на водата и тока. Стабилно сме първенци по бедност в Европа и най-корумпираната държава. Вотът е начин да се покаже, че проблем има и е крайно време за решения. Да, България пое европейското председателство за 6 месеца, но това не означава, че изпълнителната власт трябва да спре да функционира и трябва да сме глухи за проблемите в страната.

Вашето пожелание за читателите?

Желая преди всичко да са здрави, да имат една успешна година, да им се случват добри неща. Нека бъдем повече заедно,, нека гледаме повече в една посока и се подкрепяме. И най-вече им желая кураж да отстояват това, в което вярват.

ЗА НЕГО

  • Дата на раждане : 09/05/1979 Пещера, България
  • Професия: инженер;икономист
  • Езици: английски;руски
  • Избран с политическа сила: КП „Коалиция за България“ 26.61%
  • Изборен район: 13-ПАЗАРДЖИК