В 11.30 ч. тази събота „Снежанка“ гостоприемно ще отвори врати за всички, които желаят да видят нейните зали. Поводът е петдесет и седем години от откриването на приказната пещера, която и днес е изключително интересна за посетителите. Всъщност годишнината се е навършила на трети януари.

Открита е случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея, в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е само 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Образувана е от Новомахленската река през епохата на леванта и дооформена през кватернера.

Богата е на сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езерца. Най-големият сталактит е дълъг 1,27 м. „Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобял кристален синтър, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня. Името на пещерата идва от снежнобелия синтър.

В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранножелязната епоха и кости на животни. Траките са я ползвали като убежище от врагове.

Името си „Снежанка“ пещерата получава заради пещерни форми наподобяващи приказната героиня. Разположена на 5 км от град Пещера. След отклонението от главния път от град Пещера към град Батак, има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила. По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите колата. Пещерата е труднодостъпна (около 25 минути нагоре по стръмна екопътека с дължина 830 метра).

„Снежанка“ работи без почивен ден, отворена е за посещения от 10.15 часа до 15.15 часа, когато е последното влизане. В нея е забранено снимането с фотоапарати със светкавици, за да не се безпокои пещерната фауна и прилепите, които също обитават пещерата.