Ученици, общественици, читалищни деятели и граждани  поставиха цветя днес -09.01.2018 г. пред паметника на руските войни в град Брацигово. Поводът е 140-тата годишнина от посрещането на пехотинците от Трети литовски лебгвардейски полк под командването на подпоручик Панин, състояло се в мразовитото утро на 9 януари 1878 година в местността Банището.

Брацигово никога не е имало компактно турско население, не е било превземано и не е имало нужда да бъде освобождавано, но винаги е участвало и било съпричастно към борбата за национално освобождение. За  Руско-турската освободителна война градът ни дава 13 опълченци, хора с доблест и хъс за саможертва. Истински войни за свобода и независимост.

Русите идват в селището по покана на брациговски активисти-родолюбци, които успяват да организират цялото население – млади и стари, здрави и болни, бедни и богати да отдадат почит на братята освободители. С хляб и сол, с радостни викове и поклон,  местното население приветства солдатите, на чийто щикове се ражда българската свобода.