Десет хиляди лева са отпуснати по предложение на Областна комисия «Военни паметници» от Министрество на отбраната по повод 100 години от Първата световна война, съобщи на пресконференция в Пазарджик – областният управител Стефан Мирев.

В националния план за отбелязване на един век от Първата световна война и участието на България в нея /2014-2018/, са включени за финансиране две предложения.

Първото от тях е за изграждане паметник на загиналите военни кореспонденти в гр. Пазарджик. Идеята е паметният знак да включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

Предложението е на инициативен комитет, представляван от Димитър Дамянов и Георги Найденов. Изготвен е идеен проект от пазарджишкия скулптор-художник Леон Бабачев. Необходимите финансови средства за изработка и монтаж на паметника са 12 300лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.

12войнишки1

Второто предложение е за обновяване паметника на загиналите във войните от с. Капитан Димитриево. Идейният проект е на инициативен комитет от селото на стойност 6 450 лв. Отпуснатите финансови средства от Министерство на отбраната са 5000лв.

Средствата се преведени целево от Министерство на отбраната на общините Пазарджик и Пещера. Изпълнението на двата проекта ще бъде обсъдено на следващо заседание на Областна комисия „Военни паметници“.