На 15 януари, в понеделник, пазарджишкият симфоничен оркестър ще поднесе на меломаните концерт – Три сонати за пиано и цигулка, посветен на 120 годишнината от смъртта на Йоханес Брамс. От 18:30 часа в концертната зала „Маестро Георги Атанасов“ ще прозвучат Соната за пиано и цигулка №1 в сол мажор, Соната №2 в ла мажор, и соната №3 в ре минор, опус 108. Солисти ще са Ангел Станков на цигулката и Ростислав Йовчев – пиано.

Виртуозният пианист Йоханес Брамс композира предимно за пиано, камерни ансамбли, симфонични оркестри, както и вокални и хорови произведения. Брамс е смятан от своите съвременници и от по-късните изследователи едновременно за традиционалист и новатор. Корените на музиката му са в структурите и композиционните техники на бароковите и класически майстори. Брамс е безкомпромисен перфекционист и унищожава някои от своите композиции, а други оставя непубликувани, но и днес негови произведения са основен елемент в концертния репертоар.

Няколко думи за солистите:

Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната Музикална Академия “проф. П. Владигеров” – София, а от май 2008 г. е ръководител-катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. Носител е на “Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци” в две категории – “Инструменталисти” и “Музикална критика” за 2011 г. През същата година получава и “Златна лира” на СБМТД. През юни 2013 г., пианистът получава образователната и научна степен „Доктор“ с тема свързана с българската клавирна музика.

Проф. Ангел Станков завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман. Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концерт майстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996 и заместник-ректор на НМА в периода от 1999 до 2008 година.