В днешния ден православната църква почита честните вериги на Свети Петър, счита се, че той се е освободил от тях по чудодеен начин. Католическата църква отбелязва празника на първи автуст, а във Вечния град има и катедрала посветена на библейското събитие.

Наименованието на базиликата „Сан Пиетро ин Винколи (от итал. „in vincoli“ – „окови“) е свързано с легендата за Евдоксия – съпругата на императора на Остготската империя Теодосий (ТеодорихII. По време на поклонничество в Ерусалим според легендата тя намерила оковите (веригите), с които бил окован Апостол Петър. Веригите останали в Константинопол, но няколко брънки от тях били отнесени в Рим от Евдоксия, която на свой ред е подарила на понтифика. И тогава се случило чудото. Когато папа Лъв Велики държал брънките от веригата в ръцете си, те изведнъж се съединили с другите брънки от оковите, които били почитани в Рим като светини, за които се смятало, че принадлежат именно на тези вериги, с които е бил окован Апостол Петър, Христовия ученик!

Базиликата на Сан Пиетро ин Винколи получила своето освещение по времето на папа Сикст IIIпредшественик на Лъв Велики (432-440 г.). На мястото на базиликата преди е имало друга църква с друго название. По време на разкопки са открити находки датирани към III столетие, включени впоследствие в църквата през век. 

Най-сериозните реставрационни дела по базиликата били предприети по времето на кардинал Франческо делла Ровере (по късно папа Сикст IVи след това при кардинал Джулиано делла Ровере, който през декември 1471 година дал името на църквата – „Сан Пиетро ин Винколи”.Реставрацията се организирала от архитекта Бачио Понтели и приключила около 1480 година.

16San-Pietro-in-Vincoli5 - гробницата на папата

Тук през 1540 г. била изградена гробницата на Юлий II. По договор подписан между гениалния Микеланджело и папата през 1513 г. е трябвало да бъдат изработени 28 фигури и 3 релефа. Но в крайна сметка този замисъл не се осъществил – сега в базиликата могат да бъдат видени всичко на всичко 3 скулптури, една от които е на Мойсей. Останките на Юлий II са изчезнали по време на разграбването на Рим в 1527 година.

16San-Pietro-in-Vincoli4 - моисей