Ана Гройс, PZdnes.com

С двудневен преход до хижа “Равно боре” в Родопите бе дадено началото на новия туристически сезон от планинарите на ТД „Незабравка“ от град Септември. Изходен пункт за маршрута беше местността “Варварски минерални бани”, от където по черен коларски път за около 2 ч. 30 мин. се достига сградата на хижа “Равно боре” на 950 м.нв.

В традиционното мероприятие се включиха над 30 природолюбители. Освен планинарите от Септември в зимния поход участваха туристи от ТД „Алеко“ Пазарджик,  Пещера и Панагюрище. Някои от тях  предпочетоха маршрута от село Варвара, който се преодолява за 3 ч. 30 мин. Гости на хижата бяха и двадесет любители на пешеходния туризъм от туристическото дружество на  Радомир, които благодариха за приятелската атмосфера и чудесните спомени от това живописно място.

Въпреки прогнозите за силен снеговалеж и буря, в района заваля дъжд, който с набиране на височина премина в сняг. Така в района на хижата за няколко часа снежната покривка достигна 10 -15 см. Хижа “Равно боре” в Родопите е единствената на територията на община Септември и е добре позната и предпочитана от планинари от цялата страна, предимно през зимния и пролетен период поради лесния й достъп при всякакви метеорологични условия, и заради гостоприемството на хижаря Георги Александров, известен с името „Шенкин“.

Благодарение на усилията му в хижата има доста удобства, едно от които – централно парно отопление. По традиция на първия поход за годината планинарите от ТД „Незабравка“ обсъждат проекто – плана за излетите на дружеството през настоящата година. По време на двудневното мероприятие бяха определени датите на лятното екскурзионно летуване и изкачвания на върхове по високите планини Рила и Пирин. На тръгване бяха направени снимки за спомен и групата се отправи по обратният маршрут. Решено бе да туристите от региона да се включат в мероприятието на планинарите от Пловдив, които ще “покоряват” хижа „Чернатица“ в началото на месец февруари.