Сто години от създаването на първия футболен клуб ще отбележим през тази година. Това е и причината от Инициативния комитет по организирането на юбилея да предложат множество инициативи, с които през цялата година да си спомняме за този паметен момент. Александър Алексиев е сред основните радетели за популяризирането на идеята, той подава ръка на всички желаещи да дообогатят предложенията, които ще видите по-долу в този текст.

Някои от тях вече са намерили поддръжници в лицето на Община Пазарджик и са в ход, други ще се нуждаят от помощта на спонсори и множоство доброволци, които носят футболната игра в сърцата си.

В своя блог Александър Алексиев представя и историята на зачеването на местния футбол. 

19Botev_1918

На 31 май 1918 година група ученици от мъжката гимназия (днес сградата на Математическата гимназия и Аксаков) учредяват първият спортен клуб в тогавашния Татар Пазарджик. Избират за свой патрон Ботев, заради 70- годишнината от рождението му и навечерието на датата на неговата героична смърт.
Имената на тези 10 ученици, които дават началото на първия футболен клуб в нашия град са: Георги Сербезов, Стефан Ковачев, Крум Ненов, Г. Царичков, Стефан Стефанов, Кирил Ставрев, Георги Коларов, Никола Кривошиев, Атанас Кьовторов, Йордан Снегаров и Васил Денгубов. 
 
Ето и идеите за отбелязване на това събитие през настоящата 2018 година като искаме предварително да уточним, че те нямат задължителен характер и зависят в голяма степен от волята на ФК Хебър 1918 (Пазарджик), община Пазарджик и спонсорите в нашия град, пише Алексиев. Все пак ще се радваме, ако поне половината от тези 18 идеи се случат, а знаем, че подготовката за тази 100 годишнина е започнала още през август миналата година. Ето и идеите:
1. Да се направи паметна плоча с имената или с лика на основателите на първият футболен клуб в нашия град, които са цитирани по-горе. Възможните места са няколко, а именно:
А. На стената на мъжката гимназия, където са учили
Б. На мястото на Хаджипоповата къща, където са провеждали своите първи събрания след учредяването – намира се до катедралата „Света Богородица“ до паметника на Хаджи поп Тилев, край канала Паша Арк
В. На стената на читалище „Виделина“, където са провеждали по-късно своите срещи, събрания и годишен Бал с маски
Г. На улица „Цар Шишман“ 19, където е бил първият адрес на клуба
Д. На мястото на първото им игрище на остров „Свобода“, до източната стена на Колодрума, където те са играли от 1925 до 1945 г., а техните наследници до 1956 година. Тази идея може да се изпълни сравнително лесно и след избора на място, ще се превърне в един паметник на основателите на футбола.
2. Да се издирят живи наследници на основателите на клуба и да бъдат поканени на честванията, а те също така биха могли да помогнат и със стари запазени снимки на своите роднини и да допринесат за по-пълното отразяване на юбилея – за това може да се погрижи Община Пазарджик чрез сектор ЕСГРАОН, където има информация за жителите на нашия град.
3. Да се издаде книга за историята на футбола в Пазарджик в тираж от 100 броя – знаем, че работата по книгата от нейния автор Александър Алексиев не е спирала от 2004 година насам и тя има своето заглавие: 100 години футбол в Пазарджик: От Ботев до Хебър.
Надяваме се, че Община Пазарджик ще включи този труд в своите планове за издания за тази година заради нейната значимост, богат фотоархив, статистика и факти.
4. Да се направи кратък филм за футбола в града ни с архивни кадри, интервюта с ветерани и исторически поглед към миналото и най-големите успехи – освен финансирането, знаем, че вече са издирени кадри от БНТ, Национална филмотека, БНР, БТА и други институции и медии, които биха били интересни за прожекция и за свободно гледане в социалните мрежи и след юбилея.
5. Да се запише и изпълни песен – химн на Хебър за юбилея – като има готови текстове за нея, които може да се преработят, а остава да се намери изпълнител, който ще напише музиката и ще я изсвири и изпее. Логично е това да бъде местен музикант като това може да бъдат Илия Ангелов, Тома Здравков, Лазар Вълчев и други.
6. Валидиране на пощенска марка – 100 години футбол в Пазарджик - писмо за това вече е подадено през август миналата година и се чака решение или средства за изработка
7. Изложба със снимки от историята на футбола в Пазарджик - може да се направи със съдействието на музея и архива в Пазарджик като за целта може да се ползва и изложбена зала в музея или в сградата на Общината със свободен достъп – преди години такава изложба беше правил покойният Христо Минчев – Конго във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“ – със сигурност ще бъде интересно да видим кадри от историята на футбола в нашия град, а тази изложба освен временна, може да се превърне и в постоянна, ако се открие подходящо място за нея.
Ние от PZdnes.com добавяме, че мястото на тази изложба съвсем логично е на стадиона, там може да се оформи подходящо помещение или в коридорите на съблекалните, с малко повече креативност може да се оформи постоянна експозиция на победите и звездите на „Хебър“ през годините. Повечето от големите отбори имат такива музеи на „собствен терен“.
8. Музей на футбола в Пазарджик – във връзка с предишната идея, може да се направи музей, който да показва освен снимките от изложбата, така и купите, медалите, екипите, значките, флагчетата, програмки от мачове и други артефакти от футболния живот на града – това може да стане и на стадиона или на друго място в града, което е подходящо.
9. Юбилейна значка - това следва от предишната идея и е хубаво тя да бъде в 100 броя и да бъде уникална за тази година и ще бъде търсена както от фенове, така и от колекционери.
10. Юбилеен екип – Хебър може да играе един сезон или полусезон с исторически екип (червено – бяло като Ботев например) като знак за почит към основателите на футбола в Пазарджик.
11. Юбилеен лист – През 1928 спортен клуб „Христо Ботев“ издава своя юбилеен лист за 10 годишнината от основаването си, а сега 100 години по-късно това може да бъде единичен брой, който да се направи или като притурка към местен вестник или отделен единичен брой в тираж от 100 броя, за да се превърне в колекционерска рядкост след време и да съдържа любопитни факти, снимки, емблеми и други моменти от този век в нашия футбол.
12. Юбилейна емблема - като всеки голям и професионален клуб Хебър също може да използва повода, за да носи на екипите си или стара историческа емблема или нова, направена, специално за случая като всички стари емблеми може да разгледате на сайта Хебър на следния линк.
13. Почетни значки и награждаване на ветерани – това може да се случи и на датата на самия празник, обявена засега за дата 2 юни, когато хората, дали сърцето си за футбола в Пазарджик заслужават да бъдат наградени с грамота и значка по случай юбилея.
14. Тържество – обяд или вечеря, което явно е предвидено на 2 юни, където освен ветераните и настоящите футболисти и ръководството на клуба да се поканят и медии, които да отразят честването.
15. Юбилеен мач - за да се отбележи футболен юбилей задължително трябва да има мач на стадион „Бенковски“ като може един да бъде между настоящ отбор и ветерани, настоящ отбор и фенове и настоящ отбор и голям български или чужд клуб. Най-големият съперник в исторически план за Хебър е Ботев (Пловдив), но може да се поканят и други клубове по преценка на ръководството и да се разлепят плакати за мача в целия град.
16. Рубрика за юбилея в спортен ежедневник и сайтове – това вече е договорено и в най-скоро време ще обявим подробности, а може да следите и сайта hebarfc.com
17. Популяризиране на юбилея в града – на стадиона, по билборди, пана, знамена  може да се направят колажи с исторически снимки, емблеми и надписи, които да информират пазарджиклии за вековния юбилей
18. Табло на стадиона с проследяване на старите екипи, емблеми, имена, периоди и снимки, които да могат да се гледат от феновете свободно, както и табло с предстоящи мачове на Хебър по дати и часове.
Това са нашите идеи и се надявам те да намерят съмишленици и спонсори и да бъдат осъществени, а ако Вие имате други такива, сте добре дошли да ги споделите в нашата фейсбук страница или в групата ни във фейсбук или в сайта на Хебър или Pzsport.info.