След като кокичетата избързаха и цъфнаха по Коледа и Нова година, същото сториха и минзухарите. Те избраха да се покажат повече от месец по-рано от обичайното за това време. Предвестниците на пролетта могат да бъдат набрани в полето и по баирите на равнинната част на областта ни. Фактът е документиран и от екскметът на Белово – Васил Атанасов. Той е публикувал снимката си във фейсбук, а под нея зевзеци коментират, че както е тръгнало ще берем череши още през април.

Цветята могат да ни радват и в градината, те се прехващат лесно и е достатъчно да им отделите малка площ в двора си и  да не ви се налага да правите разходки, за да ги имате във вазата си.

Какво трябва да знаете преди засаждането на растенията?
Тези цветя предпочитат слънчеви места. Там минзухарите цъфтят по-добре. Избягвайте да засаждате луковиците на минзухара на преовлажнени места – цветовете остават дребни. Растението се размножава чрез семена или луковици. Преди засаждане е важно е да се сортират подходящите за засаждане луковици по-едрина. Добре е почвата да е предварително обработена и компостирана. Луковиците се засаждат на дълбочина от 4 – 10 см (в зависимост от размера). Не забравяйте да следите да имат достатъчно влагата по време на цафтежа. Също така, не пренебрегвайте процеса на разрохкване на почвата. Това ще помогне да се запази цветът по-дълго време. През целия сезон (преди засаждане, по време на цъфтежа и след това) се прави торене с фосфорни и калиеви торове. Добрата запасеност с тези торове ще осигури продължителността на цъфтежа на минзухарите и ще осигури защитата им от вредители. Минзухарите са студоустойчиви, така че не е нужно да се притеснявате, но все пак по-добре е да покриете растенията, засадени през есента със суха трева и листа.

С подходящи грижи, можете да се насладите на тези миниатюрни цветя за дълго време.