Двувековният храм „Теодор Тирон“ в Радилово се руши, това не е новина. Такова е състоянието на голяма част от храмовете в цялата страна. Собственик на храмовете е Светият синод и по-точно Митрополията, към която спада съответният храм и епархията му.

Светият Синод обаче е прекалено зает с това да проповяда и да спасява грешници, заради това не му е нужно да дава пари за имотите си. Свещениците са изоставени на произвола на съдбата и единствените, които могат да им помогнат са миряните. Същите онези миряни, които духовниците спасяват и утешават. И на принципа „спасяването на давещите се е дело на самите давещи се“, повечето от хората милостиво пускат в касичките своите заделени за конкретен повод пари.

С ентусиазма на възрожденец Георги Иванов се е заел да събира средства за храма „Св. Георги Победоносец“ в Ивайло. От все сърце му пожелавам да успее, защото е достоен българин и защото отлично осъзнава, че ако една работа не започне да се върши, то тя никога няма да бъде свършена. И неговото добро дело среща много поддръжници.

Пиша всичко това, не защото да даряваш е не правилно. Да, трябва да помагаме, защото тези храмове са съградени с лептата и спестяванията на нашите прадядовци. В онези времена, ако хората не можели да помагат с пари, помагали с личен труд. В онези времена, храмовете били единственото място, където българщината все още дишала, молела се, намирала утеха. Днес всичко това звучи нелепо. По много причини, но все пак, там, в Храма все още живее Бог. И не е невъзможно да спасим физическия му дом.

Проблемът е, че църквата нехае за своите имоти и тъне в лукс. Говоря съвсем конкретно за дядо Николай. Защото Радилово е в неговата Митрополия. Ако продаде един от луксозните си джипове със сигурност ще спаси няколко, а не един храм. Защото храмът иска да бъде ремонтиран.  Достатъчно е да се смени покривът му, достатъчно е да се укрепят стените му. „Теодор Тирон“ е оцелял два века, просто някой трябва да му помогне да продължи своето достойно съществуване в българското село, което е давало и ще продължи да дава още много хора и вяра на страната си.

Ако искате да подкрепите начинанието, вслушайте се и в апела на радиловци:

Църквата е със статут на паметник на културата от местно значение. Има писмени доказателства, че на мястото на изградената каменна църква е имало стара дървена, в която се е черкувало местното християнско население още през 17-ти и 18-ти век. За построяването и освещаването на църквата има запазена каменна плоча на която каменоделец е изваял надпис „1818, Епископ Дионисий, поп Саво, Никола и поп Ангел”. На южната врата на църквата, под стенописа на Свети Теодор Тирон има написано послание, където също е отбелязано, че църквата е построена и осветена през 1818 година. Село Радилово е православно българско село, в което понастоящем живеят около 1 550 жители, всички православни християни. Предвид предстоящото честване на 200-та годишнината от построяване и освещаване на нашия храм, изгорен през Априлското въстание и възстановен през 1883 година, са необходими спешни мерки за извършване на основни ремонтни дейности, за да можем достойно да посрещнем този знаменателен юбилей.

В тази връзка, за да посрещнем достойно този изключителен юбилей на нашия православен храм, се нуждаем от Вашето съдействие за осигуряване на необходимите средства за извършване на ремонтните дейности.
Който желае да дари може да го направи на място или по банкова сметка:
IBAN: BG51 SOMB 9130 1062 7941 01
BIC: SOMBBGSF
Благодарим за щедростта на дарителите.