Два големи концерта, два камерни концерта и една изложба ни очакват през „Зимните музикални вечери“

Днес за пореден 43-ти път Пазарджик ще е сцена на класическата музика от висок клас. По традиция в края на януари започва традиционният фестивал „Зимни музикални вечери професор Иван Спасов“ Стартът тази година ще бъде даден на 25-ти януари с концерт в зала „Маестро Георги Атанасов“, където по традиция ще прозвучи Българска рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров, след което Концерт за цигулка и оркестър на Феликс Менделсон. Програмата ще продължи с Увертюра из операта „Крал за един ден“ от Роберт Шуман и Увертюра, скерцо и финал на Верди.

Оркестърът ще дирижира Григор Паликаров, а солист ще е брилянтният цигулар Веско Панталеев Ешкенази. Втората и третата фестивални вечери са отредени за два камерни концерта. В петък Антони Дончев – пиано и Валентин Геров – виола са подготвили за меломаните интересна програма от барокови произведения и импровизации.

В петък е вечерта посветена на професор Иван Спасов. Тогава двамата пианисти Георги Василев и Емануил Иванов в камерен концерт ще изсвирят негови пиеси, както и произведения на Шопен, Доменико Скарлати, Моцарт и Шуман.

В неделя фестивалната програма продължава с концерта – матине на децата от музикалните паралелки и школи в Пазарджик. Вечерта е отредена  отново за концерт на симфоничния оркестър. В заключителния концерт диригент ще е Адам Клоцек  от Полша, а солист ще е португалският цигулар Емануел Салвадор. В програмата ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър на Ян Сибелиус и Симфония №9 на Дворжак. Съпътстващата проява тази година ще е изложба под надслов „Изкуство дух от планината“, която ще бъде открита официално непосредствено преди първия акорд на рапсодия „Вардар“ днес във фоайето на зала “маестро Георги Атанасов“.  Откриването на фестивалната програма е в 18,30 часа.

Община Пазарджик по традиция се обърна към местния бизнес за финансова подкрепа на фестивала, който е с най-дълголетна история в културния живот на града.