Известният български писател дисидент Димитър Бочев представи вчера в ХГ“Станислав Доспевски“ втората си книга „Несъгласни думи“. Тя е поредният том от поредицата „Перо“ на ИК“Хермес“.

В зала „Цветан Радулов“ се бяха събрали ценители на изящното слово, а също така и хора, които напълно разбират съдбата на Бочев.

Книгата бе анонсирана от адвокат Хари Хараламбиев, който заяви: “ Четейки есетата, съзнанието ми бе пронизано от въпросите: Необходима ли ни е книгата? Какви цели е преследвал Бочев и как е общувал с думите? Думите, с които си служи писателят, са проникновени. Той знае, че думите помагат на човек да разбере своята истинска творческа същност. Те ни изграждат и ние сме техни поданици. В думите е утаено човешкото духовно наследство. Те ни помагат да разберем цялата същност на идеи и въжделения. В Библията е казано, че думите творят битие. Не бива да употребяваме думите безнаказано.

Тъкмо тази библейска повеля е спазил Димитър Бочев. Той се е стремял да не похаби думите от тяхната прекомерна употреба. „Несъгласни думи“ са огледало на душата на твореца. В книгата, която ни е същностно необходима, има живот на идеи и образи, на вдъхновено съпреживяване с близки на Бочев хора, сред които и философът Асен Игнатов – негов преподавател, а заедно с това – събрат по участ и емигрантска съдба.“

Димитър Бочев е роден в Силистра, на два пъти е изключван от СУ“Кл. Охридски“ по политически причини, като вторият път без право да кандидатства отново. Шанс да напусне страната му дава любовта, съдбата го среща с млада холандка, която успява да му издейства фалшив паспорт, с който той достига до Германия. Перипетиите му са описани в първия том на книгата.

Пред присъстващите вчера Бочев разказа спомени, които не е написал в повествованието на мемоарните есета. А актьорът Стоян Алексиев прочете две от произведенията на Бочев. Чуйте – ТУК

24думи

ЗА НЕГО

През 1972 г. напуска България и получава политическо убежище във Федерална република Германия. Участва активно в международната правозащитна дейност на Хелзинския комитет. Работи като редовен сътрудник на радио „Дойче веле”, където води рубрика заедно с писателя Георги Марков. За журналистическата му и публицистична дейност близките му са жестоко репресирани, а през 1976 г. в задочен процес, инсцениран в родния му град Силистра, Бочев е осъден на 10 години затвор. През 1992 г. Върховният съд отменя присъдата.