С изпяване тропара на Петдесетница започна епархийският избор във Видин за нов митрополит на овдовялата през септември миналата година епархия. Избирателите се събраха в сградата на Видинска св. митрополия и, след като бяха проверени поименно заедно с редовността на техните пълномощия, установи се, че присъстват 29 избиратели от всичките 5 епархийски избиратели – според Устава по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии.

В помощ на наместника за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: иконом Рафаил Александров и Юлий Йорданов.

Наместникът на Видинската катедра Врачански митрополит Григорий даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват, и разясни подробно регламентирания от Устава на БПЦ ред на гласуването.

Митрополит Григорий прочете писмото на Светия Синод с имената на достоизбираемите епископи, включени в листата на кандидатите за Видински митрополит. На избирателите бе показана бюлетината и бе припомнено, че гласоподаването е тайно и изборът се извършва чрез заграждане на две от имената, и че неизпълнението на тези изисквания прави бюлетината недействителна.

Урната бе показана на избирателите и запечатана, след което гласуването започна по реда на списъка за регистрация. Бе проверена и тъмната стаичка и избирателите се увериха, че няма нищо, което би компрометирало избора.

Кандидатите са петима –  епископ Даниил – викарен епископ в САЩ,  епископ Поликарп от Пловдивската епархия, епископ Яков също от Пловдивската епархия, епископ Йеротей от Сливенската епархия и епископ Герасим, главен секретар на Светия синод. Днешните избори са първият етап от избора на нов Видински митрополит.  Те се ръководят от Врачанския митрополит Григорий, който е назначен за наместник и ще управлява делата на Видинската епархия до въдворяването на нов митрополит.

28яков3

На проведения избор най-много гласове събра Драговитийски епископ Даниил – 27 гласа и Мелнишки епископ Герасим – 26 гласа.

Останалите достоизбираеми кандидати получиха съответно:

Белоградчишки епископ Поликарп – 2 гласа.

Агатополски епископ Йеротей – 2 гласа.

Константийски епископ Яков – 2 гласа.

На 4 февруари ще се състои и каноническият избор, при който Светият синод ще утвърди новия Видински митрополит.

 

ЗА НЕГО

28яков1

Роден на 7 март 1971 г. в София, България, със светското име Росен Стоичков Дончев. През 1989 година завършва средно образование и започва да учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария. В 1990 година постъпва в Софийската духовна академия. В 2007 година постъпва в Баткунския манастир „Св.Св. Петър и Павел“ край село Паталеница, Пазарджишко и на 9 октомври е замонашен от духовния му старец митрополит Николай Пловдивски с името Яков. На същия ден е назначен и за игумен на манастира. На 23 декември 2007 година е ръкоположен за йеродякон, а на 26 декември 2007 година за йеромонах от митрополит Николай. От 2010 година до 2012 година е епархийски съветник на Пловдивската митрополия. На 18 март 2012 година е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишката духовна околия. През 2013 година митрополит Николай го назначава за архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия. В 2013 година е епархийски избирател от Пловдивската митрополия на Патриаршеския избирателен църковен събор. На 14 декември 2016 година Светият синод на Българската православна църква в пълен състав единодушно решава архимандрит Яков да бъде наречен за константийски епископ и след хиротонията си да стане втори викарий на Пловдивската митрополия, ръкоположен е на 20 декември 2016 г.