Рекултивацията на старото сметище е сред приоритетите на община Пазарджик през тази календарна година, това стана ясно от изказване на кмета Тодор Попов по време на пленарното обсъждане на бюджета на днешната сесия на ОбС. Планът на кмета включва окончателното затваряне на старото сметище да стане максимум до година и половина, тъй като в този си вид, то ще продължи да пръска отровен дим.

Основната финансова рамка е в размер на 71 милиона 413 хиляди 235 лева. В тази сума влизат около 46 милиона и 400 хиляди лева за държавни дейности, 965 хиляди за дофинансиране на държавни дейности и малко над 24 милиона лева за местни дейности. Увеличението в сравнение с миналогодишния бюджет е с близо 9,6 милиона лева.

От заложените през миналата година приходи в хазната не са постъпили около 750 000 лв. Защо това е така попита съветникът Стоян Парпулов.

Отговорът си той получи от кмета Тодор Попов, който заяви, че става дума за развалените сделки – на паркинг и Абаджиева къща, базата в Ивайло и пазара. В края на годината ще направим всичко възможно в края на годината тази цифра да бъде по-малка. Ще положим усилия в края на годината да не са повече от 250 хил. лв., заяви кметът. Общината има просрочени суми  за около 1 800 000 лв., които се издължават от най-старото към най-новото задължение. Фирмите, с които работим са наясно с това, понякога се налага забавяне на плащанията, но те се плащат. – каза още Тодор Попов. Той акцентираи върху това, че през тази година предстои да се случи ремонтът в комплекс Марица – кв. Болницата, но подчерта, че средствата за него постъпват директно от еврофондовете.

Готови сме и с проект за подмяна на уличното осветление не само на града, а и в населените места в общината. За разлика от много други градове в Пазарджик все още си поддържаме културата, като само ансамблите и симфоничния оркестър са разход от около милион и половина лева, стана ясно от дискусията.

В крайна сметка след гласуването стана ясно, че 30 съветници са съгласни с приемането на бюджета, а осем се въздържаха.