* Снимка: Архив

Кметът на Септември – Марин Рачев е задържан за срок от едно денонощие и утре ще му бъдат предявени обвинения за умишлена безстопанственост, в резултат на което са настъпили вреди за общината в размер на 100 000 лв. Второто обвинение ще бъде за покупка и препродаване на земи, с което е нанесена вреда също от 100 000 лв. Това заяви днес говорителят на Прокуратурата – Румяна Арнаудова, която дойде в Септември, за да направи своето изявление.

Това са работни обвинения и в процеса на разследването е напълно възможно те да бъдат променени. В хода на събиране на доказателства ще се търсят и документи уличаващи кмета в злоупотреби в рамките на 13 милиона лева, уточни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който също дойде в Септември. На този етап единственият от когото ще се търси отговорност е Марин Рачев. Възможно е на по-късен етап да бъдат привлечени и други обвиняеми.

По-рано днес пред радио Фокус говорителят на Прокуратурата поясни, че с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се извършват претърсвания в служебни помещения в сградата на Община Септември, в лични домове и офиси на търговски дружества, свързани с кмета на Септември – Марин Рачев, обясни Арнаудова.

Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет за корупционно престъпление, с оглед новите изменения в НПК от месец ноември, които дадоха възможност в Специализираната прокуратура да се разследват такива дела.

Още по темата - ТУК