Кампанията за набиране на средства за закупуването на нова камбана и ремонт на камбанирията за храма „Свети Георги Победоносец“ в с. Ивайло, приключи днес, съобщи главният организатор Георги Иванов. Събраната до момента сума е 3594 лева, от които по-голямата част ще бъдат разходвани за закупуване на новата камбана, а останалата сума – за изграждане на нова конструкция за окачване на камбаните. Средствата са дарени изключително от миряни, както и от няколко фирми, които за дали малко повече от обичайното.

Настоятелството на храма, както и Георги Иванов благодарят на всички, които са се включили в инициативата. Камбаната ще бъде отлята в Пловдив, като Георги Иванов разказа, че ще държи много на нейните тонове, за да бъде в синхон със старата руска камбана, която също ще бъде ремонтирана.

Летописната книга и анкетни проучвания сред възрастното население на село Ивайло свидетелстват, че през 1922 година  местният жител Стойко Велев инициира идеята в село Ивайло да бъде построен православен храм. До тогава селото е включено в енорията на храм „Св.Св. Константин и Елена” в Пазарджик. През 1937 година проектът за новата църква е готов, а през 1941 година строежът бил завършен. През 1943 година се пристъпва към пълното обзавеждане на храма с църковна утвар.

Същата година е поръчана и закупена от Русия църковната камбана. Тя се отличава с изключително красив тембър и при начален удар възпроизвежда тон „Ми“ на първа октава. За огромно съжаление камбаната се е пропукала. Направен е опит да бъде заварена, но това не дава гаранция, че няма да се отвори отново. Навремето тази камбана била донесена на гръб в Ивайло от жп-гара Пазарджик. Тя тежи около петдесет килограма. Новата ще бъде с тегло от осемдесет килограма.

Проучени са възможностите за закупуване на нова камбана. Тъй като предлагащите се на пазара гръцки, руски, австрийски и италиански камбани са твърде скъпи за изработка и доставяне до България, най-удачният и поносим от финансов аспект вариант, е камбаната да бъде закупена от единствената българска камбанолеярна в град Пловдив.

След консултация с камбанолеярната  „Братя Велеганови” в град Пловдив се оказва, че най-евтиният вариант за закупувана на нова камбана възлиза на стойност 3080 лева. Новата камбана ще възпроизвежда тон „До“ от първа октава, т.е. ще звучи консонансно(благозвучно), съобразно съществуващата към момента камбана.