Седем безплатни кафета, подари днес общинският съветник от ВМРО Кузо Божинов, който обяви още преди месец инициативата си „Кафе срещу целувка“. Но всъщност кафетата не са били раздадени на влюбени, а на хора, с които си поговорихме за разни обществени теми, разказа септемвриецът.

Нямаше желаещи да си изразят любовта с целувка. За сметка на това доста хора опитаха по малко червено вино, с което почетоха другия празник Трифон Зарезан. Интересното е, че някои хора изразяват мнение против Свети Валентин и заявяват, че са любители на българското вино и българските празници. – допълни Божинов.

По принцип районът е винарски и е съвсем логично местните хора да заложат на българската традиция. Самият Кузо Божинов преди няколко дни грабна първото място на конкурс за най-добро вино.

Сега около така наречената „джендър тема“ много хора се ровят около историите , с които е свързан Св. Валентин и част от тях ги отдръпват от самия празник, които до скоро беше израз на любовта на една двойка и истинските чувства- поне за голяма част от хората. Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му. Появиха се обаче и твърдения, че в качеството си на свещеник Св. Валентин бракосъчетавал римски войници.