Пред паметника на офицерите и сержантите от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, днес беше отбелязана 105-ата годишнина от трагичните събития край с. Булаир по време на Балканската война от 1912-1913 година. В смъртоносния капан на снежната виелица тогава загиват 255 воини, силно измръзнали с ампутирани крайници са 1061, а с по-слаби измръзвания са още 1071 души от полка и на практика от тази трагедия не остава незасегната къща, фамилия или населено място в тогавашната Пазарджишка околия.

Константийският епископ Яков отслужи благодарствен молебен за българския народ. С архиерея съслужиха прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев.

Пред паметника бяха поднесени цветя от областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, секретарят на Община Пазарджик Румен Кожухаров, представители на началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Военния клуб в Пазарджик, РИМ – Пазарджик, множество ветерани от войните и жители на град Пазарджик и други градове и села от областта.