„Приносът на опълченците от родния край за българското освобождение” е темата на училищната конференция, с която Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” – в Пазарджик ще отбележи патронния си празник на 02 март 2018 г.. Конференцията е посветена и на 140 годишнината от освобождението на България.

Проявите, посветени на патронния празник на най-старата гимназия в област Пазарджик, ще започнат с поднасяне на цветя пред барелефа на Иван Аксаков пред Гимназията, която е единственото училище в България с името на руския публицист, журналист и славянофил, по предложение на Иван Вазов – министър на българското просвещение.

Иван Аксаков е председател на Московския славянски комитет от 1857 г. и водещ идеолог на славянофилството, ярък застъпник на българската национално кауза по време на Руско-турската освободителна война. Със средства на Московския славянския комитет е закупена немалка част от оръжието, униформите и снаряжението на Българското опълчение, като опълченците са наричани „децата на Аксаков”. Яростен критик на решенията на Берлинския конгрес, за което е изселен от Москва. В навечерието на свикването на Учредителното събрание е издигната кандидатурата му за български княз.