Трябва да се променят законите, това са много глупави закони. Говорим за самозащита. Това заявиха пред bTV събрали се на протест колеги, приятели и обикновени хора в защита на д-р Иван Димитров – рентгенолог, който нашумя след като застреля крадец, влязъл с взлом в дома му.

Според информацията крадецът, известен като Жоро Плъха, е намушкал с нож Димитров, който го е хванал и двамата са се сбили. След това лекарят го е застрелял, но не е ясно как точно е станало това – дали крадецът е побягнал или в процеса на борбата.

С възглас „Свобода за доктора“, хората категорично поискаха медикът да бъде освободен от ареста. Те единодушно застъпиха тезата, че Димитров е невинен, а убийството е извършено от самозащита. Те изтъкнаха мамсимата „моят дом – моята крепост“ и настояха за промени в Наказателния кодекс. Част от присъстващите са съседи, приятели и колеги на доктора, но има и много хора, които имат принципна позиция и подкрепят Димитров заради лични убеждения и гражданска позиция.

Протестът бе организиран спонтанно във фейсбук мрежата вчера, след като стотици души изразиха подкрепата си в защита на обвинения доктор чрез гневни постове. Те изразиха недоумението си как е възможно човек, защитил себе си, дома си и семейството си, да бъде съден като убиец наравно с всички останали престъпници.

Припомняме, че Жоро Плъха влязъл в жилището на лекаря заедно със свой съучастник. Собственикът ги е чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му. Тогава Плъха го нападнал с нож и го е ранил в крака. Другият крадец побягнал, а лекарят стрелял няколко пъти. Бандитът е издъхна навън от рана в гърдите. Лекарят твърди, че оръжието не е било негово, а е изхвърлено от другия съучастник. Пистолетът е самоделка.

Приятелите му описват д-р Димитров като емоционален, но много възпитан мъж. Тренирал редовно и бил в много добра физическа форма. Крадецът, известен с прозвището Плъха, е стар познайник на полицията. Основната версия на полицията, че някой е засякъл крадеца на местопрестъплението и го е застрелял, най-вероятно ще се  окаже резонна. До трупа на Джевизов е открит нож, който е негов, а по острието е намерена кръв, която съвпада с тази на лекаря, допълва текст на trafficnews.bg.