Триста дами – жителки и гостенки на областния град бяха приятно изненадани, в обедните часове на деня с неочакван, личен подарък от кмета на Пазарджик – Тодор Попов. Пет момчета и момичета от Съвета за младежка политика подариха от името на градоначалника по стрък лале на случайни минувачки. Уханните цветя са едни от първите, които цъфтят през пролетта, а раздадените днес са триста на брой.

Това е символичен жест на признание за труда на майките, сестрите и съпругите, които в делника намират място и за домакинството, и за работните си задължения.

Не веднъж Тодор Попов е подчертавал пред журналисти, че уважава и цени труда на всички дами, които работят и в общинска администрация. Днес те също бяха поздравени от него.

Историята на празника

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

08цветя2 08цветя3 08цветя4

08цветя1