Ана Гройс, PZdnes.com

Най-слънчевото и пъстро място в областта днес беше в септемврийското село Варвара, което бе домакин на първия национален фестивал „Дервиши Варвара 2018”. Идеята за кукерската фиеста дойде от Инициативният комитет на дервишите от селото, на Народно читалище „Селска пробуда – 1927” и Кметство Варвара.

При огромен интерес премина днес пърото издание на фестифала “Дервиши -Варвара 2918”. Стотици зрители изпълниха трибуните на стадион “Балкан” в селото, за да се насладят на автентичните музика, багри и кукерски игри. Само участниците в дервишовската фиеста наброяваха над 600, като най-малкият участник бе едва на 4 години. Общо 10 състава участваха в състезателната програма. Представянето на участниците бе предшествано от изпълненията на самодейни танцови и певчески състави на домакините.

Самото представяне на участниците продължи повече от четири часа. Публиката обаче проследи с интерес представянето на всички автентични обичаи, свързани с дервишуването и прогонването на злото. Първа награда отнесоха представителите на кукерската група от благоевградското село Бачево. С парични награди и грамоти си тръгнаха и групите от с. Церово, Христо Даново, Семчиново. Първият национален фестивал “Дервиши Варвара 2018” се организира от Инициативен комитет на кукерите от село Варвара, кметство Варвара и НЧ”Селска пробуда-1927”- Варвара.

Десет групи от цялата страна показаха костюми и танци на стадиона на футболен клуб „Балкан”. Варвара е единственото селище в Пазарджишка област, в което кукерите излизат в нощта срещу Васильовден. Характерни за селото са животинските маски, като всяка година се изработват нови и се ползват само веднъж. Подготовката им започва още от октомври месец, а специфичната технология се предава от баща на син. Традицията се корени още през вековете на турското робство. Думата „дервиш” или „дарвиш” има персийски произход, като навлиза у нас през арабския.  Нейният корен „дар” на български се превежда като врата. Дервиш буквално означава човек, който ходи от врата на врата. Такава е и мисията на варварските дервиши – да прогонят злото от всяка къща, за да отстъпи място на доброто и светлината.

11девриши1 11дервиши 11дервиши2 11дервиши3 11дервиши4 11дервиши5