Най-голямото достойнство на демокрацията е, че дава възможност всеки да направи това, което смята за правилно и да го отстоява. Но правата на един човек се простират до там, където той вече навлиза в нарушение на правата на останалите. Пиша това по повод на факта, че за пореден път съм забъркана в каша, която не харесвам и не одобрявам. За „n“-ти път колегата Валентин Ненков се оплаква, че бил блокиран във Фейсбук, а от вчера профилът на жена му бил баннат от една селска група, която наброява не повече от сто и петдесет души.

Освен това били блокирани и профилите на неговите редовни сподвижници, които разпространяват писанията му, които той прави на база на предоставена му информация от т.нар. Спасители на Община Септември. Понякога, честно казано, си мисля, че ги получава готови. Но това е само предположение.

Категорично не желая името ми да бъде замесвано, в каквито и да било съждения изписани от Ненков, тъй като провокиран от личната си омраза и в момента безсилие, той вижда в мое лице цялото зло на света. И понеже го е страх да напише, от кого се страхува и кой го блокира, е най-лесно да заяви, че го правя аз. Но, в момента аз също съм с отнети права да споделям в същите тези групи. И така ще бъде до датата, която Фейсбук услужливо ми предоставя.

Това са правилата на играта във Фейсбук. Ако искаш да присъстваш там, не трябва да засягаш интересите на останалите от общността. Ако в групата, в която споделяш има петима привърженици на твоите идеи и още двадесет, които не са, те ще те блокират. Фейсбук не е и никога не е бил място, където да се разпространяват текстове, целящи да бъде накърнено доброто име на някого или да бъдат пропагандирани интереси на определени хора.

За да се направи това е нужно да се създаде група и аз се чудя, защо като има толкова много привърженици на Спасителите, защо не са създали собствена група? Така вътре ще се съберат хората, които неистово се нуждаят от творчеството на Ненков и той никога няма да бъде блокиран, защото ще споделя в останалите групи материалите, които не касаят община Септември.

И понеже не смятам, че дивата омраза ражда ангели, скъпи читатели, ако желаете посетете сайта на „Виделина“. Припомням и това, че в условията на демокрация всеки е свободен да пише, каквото си иска и Ненков не е възпрепятстван да го направи и той го прави в сайта си. В условията на демокрация всеки, който не е съгласен с Ненков е свободен да го блокира във Фейсбук и явно го прави.

Както и всеки, който не одобрява моите публикации може да ме блокира. И го прави, в момента не мога да споделям в голяма част от групите, с изключение на тези, в които имам администраторски права.

И нещо от Недялко Йорданов.

В тоз политически хаос
един се е скрил като щраус,
друг е размахал юмруци
за да разчиства боклуци.
Трети е тръгнал да тропа
на портата на Европа,
а пък четвърти продава
бедната наша държава.

Някъде там, във килера,
като кутре под миндера
плаче и бие на чувство
бившето наше изкуство.
Чухте ли писъка жалък –
дъвче последния залък
както беззъбата баба
дъвче коричка от хляба.

Бог да пази България
в тази безумна лотария,
за да изтегли билета,
в който се крие късмета.

Всеки във днешните кризи
пази и двете си ризи –
Господи, кой ни наказа
с толкова дива омраза?
Даже Светаго Духа
вятърът го издуха
от всичките нас до един –
Амин!

Бог да пази България!