За четвърта поредна година първият щъркел в Бошуля се завърна и кацна в гнездото си, девет дни преди настъпването на астрономическата пролет. Този път той изпревари с ден пристигането си и долетя на 11 март, забелязаха бдителни жители на селото, според които в предходните години се връщал на 12-и.

Мъжкият щъркел се настани в старото гнездо, което е на електрически стълб край шосето за Ветрен и започна да прави пролетен ремонт на жилището. Очаква се до седмица да долети и женската му половинка.

Пристигането на предвестника на пролетта е надежда за добра, здрава и плодородна година. В село Бошуля има две щъркелови гнезда, а поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви в полет. А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято. Поверието сочи и това, че в момента, в който видиш щъркел за първи път в годината, трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. Също така всеки, който е видял прелетната птица, трябва да закачи мартеничката си на плодно дръвче, за да бъде изобилна годината му.