Собственикът на цеха за италианска поркета Даниеле Гуглиета е човекът, който доведе по случай националния празник на България, Националния музикален бенд на Асоциацията на Карабинерите от регион Лацио, Италия с ръководител Маестро Паскулино Аведуто.

Ако се питате, какво е италианска поркета? Това е традиционно ястие широко разпространено в Централна Италия. За по-подробно разяснение – ТУК

12бенд

Даниеле Гуглиета се занимава и със строителен бизнес, свири на саксофон бас, преди година и половина е дошъл за първи път в Българияи. Неговото голямо удоволствие е да свири в бенда на карабинерите. Той разказал това и на кмета на Лесичово инж. Серьожа Лазаров и така заедно решили, да поканят музикантите за 3-ти март. Те пристигнаха и преди концерта техният ръководител маестро Паскулино Аведуто благодари за възможността да представи бенда си и в България. В продължение на два часа оркестрантите изпълваха площада на Лесичово не само с италиански маршове, а и с чисто българските знакови произведения, сред които и „Върви народе възродени“, „Край Босфора шум се вдига“, както и химна на Република България.

12лесичово1

Италианските гости пожелаха да се научат и да играят и българското право хоро, което домакините пуснаха след края на концерта. Гост на събитието в Лесичово бе и Маурицио Ферери –председател на Асоциация на италианските предприемачи в България.

12деца

Италианските музиканти дойдоха единствено, за да зарадват жителите на Лесичово. Полетът им от Рим към България е бил вечерта на втори март, а след концерта те са се върнали в нашата столица и са отлетели към своята. Впечатленията им от страната ни са базирани на малкото, което са видели от София и изключителната сърдечност, която са почувствали в Лесичово.

От тук те отнесоха за спомен от общината подарък с изображения на Калугеровският манастир и кукер. Сувенирите са ръчно изработени от калугеровката Виолета Кочева.

А може би това е само първото им посещение в България, казват местните хора.

* Снимки: Информационен център Калугерово