Гигантският градски универсален магазин в Пазарджик е бил открит за посетители през 1986 г., в чест на ХIII партиен конгрес на БКП. Напълно в стилистиката на социалистическото ни минало, грандиозната за времето си сграда става вторият най-голям търговски обект в страната. Сградата е създадена за две години от местни държавни фирми, а половината от средствата за построяването ѝ са били предоставени от Общинския народен съвет, след допитване до гражданите от цялата селищна система.

Откритият паркинг пред сградата е бил проектиран да побере двеста автомобила. Площта на сградата е 10 090 кв. м. , с 4700 кв.м търговска площ. От мястото където и до днес се издига най-големият магазин в Пазарджик са изкопани 20 000 куб.м. пръст, наляти са 6000 куб.м. бетон, вложени са 900 куб.м. стомано-бетонни елементи и 500 тона метални конструкции. Алуминиевите дограми по фасадата са били 405 кв.м. 5000 кв.м. пък са били мраморните настилки вътре и около обекта.

Ето как е изглеждал ГУМ тогава:

14гум1 14гум214гум314гум4

* Снимките са от някогашен вестник, който разказва историята на сградата, извиняваме се за лошото качество.

Сградата просъществува почти в същия вид до 2007 г. , когато започна реконструкцията на външността му. Социзгледът беше сменен с модерен, а цялата сграда изтърбушена, за да се получи това, което в момента имаме пред очите си.

14гум-ремонт

Съвременната сграда вече е приютила книжарница „Хеликон“, магазин „Юск“, магазин ДМ, магазин за обувки „Паоло Ботичели“, както и множество малки дюкянчета, места за развлечение и заведения. Нейният интериор няма нищо общо с някогашния и само снимките ни припомнят за редиците от закачалки с едни и същи дрехи. Но все още в Пазарджик наричат този МОЛ – ГУМ-а.

14мол214мол3

През 2015 г. в Окръжния съд се водеше дело от три сестри, които искаха общината да ги овъзмезди за терен, който в миналото бил техен, а под ГУМ-а се падала къщата им. Имотът отдавна не съществува във вида, в който е бил преди 1985 г., когато на това място тогавашната кметска управа на Пазарджик решава да построи огромен магазин. След приватизирането на търговския обект архитекти са преценили, че въпросният парцел не може да се отдели като самостоятелен и да се обособи някаква част за бившите собственици на къщата. По тази причина съдът в Пазарджик отказа да уважи претенциите на наследниците на трите сестри и да признае правото им на собственост върху 8 идеални части от МОЛ-а.