Четиридесет и една години след зловещото земетресение в Румъния, при което пострада и Свищов, кошмарът отново напомни за себе си. Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е регистрирано днес на територията на Румъния, в планината Вранча, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 12:24 ч. местно време с епицентър на 48 км западно от Фокшани и на 148 км северно от Букурещ, с дълбочина 140 км.

На 4 март 1977 г. земетресението във Вранча взема над 1600 жертви, повечето от тях в са били жители на Букурещ. Трусът тогава е с магнитут от 7.4 по скалата на Рихтер. Земният трус тогава бе усетен в цяла България и нанася щети, най-вече в селищата край р. Дунав.

Най-силно е засегнат Свищов, където са разрушени промишлени и жилищни сгради и има жертви. Разрушена е и административна сграда до гарата. Засегната е църквата „Св.Троица“, която е напълно възстановена едва през 2004 г. Паметни плочи в памет на загиналите над 100 човека са издигнати на площад „Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат „Свилоза“, както и в близост до училището „Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок. Дълго време след труса химическият комбинат „Свилоза“ не успява да се справи с щетите и да възстанови предишните си производствени мощности и обем на производството.

След земетресението в България са набирани доброволци от цялата страна! — студенти, младежи, специалисти, които наред със силите на тогавашната „Гражданска отбрана“ и военни се включват в издирването на оцелели и жертви, както и в разчистването на останките. Под развалините в Свищов загиват 121 души. Много от затрупаните са имали реален шанс да бъдат извадени живи, но загиват от нараняванията си и недостиг на въздух.