Новата камбана на храма „Св. Георги Победоносец“ в с. Ивайло вече оглася селото. Това стана възможно, след като десетки хора подадоха ръка на инициатора на кампанията за възстановяване на старата и закупуване на нова камбана за църковната кула – Георги Иванов. Диригентът на хор „Песнопойче“ и църковния хор към храма „Успение Богородично“ в Пазарджик отдели дни и часове от времето си, за осъществи своя замисъл. Идеята се родила, когато старата камбана се спукала при падане от мястото, на което била закрепена.

Първоначално майсторите не дали надежда, че тя ще може да бъде напълно поправена, а да остане църквата без камбана, това било като изведнъж говорящ човек да онемее. Камбаната е господният глас, казват ивайловци. Самият Георги бил убеден, че ако не срещне достатъчно съмишленици, сам ще търси изход от ситуацията. Първата камбана е била пренесена почти на ръце от жп-гара Пазарджик до Ивайло, преди повече от петдесет години, тя е правена в Русия и изпратена от там. За да се застрахова от опасността за нейно бъдещо повреждане и евентуално счупване, младият мъж решава да събере средства за нова камбана. В България, най-близкото място, където може да се отлее камбана е Пловдив, в леярната на Велеганови.

Така се появи дарителската кампания, а Георги Иванов се отчиташе ежедневно за новите постъпления, а пост фактум – разходи, които се правят по проекта. И така до вчера, когато новата камбана вече е качена на камбанарията.

Песента на новата камбана е в пълен синхрон с тази, която ивайловци познават от десетилетия. Пътят на Доброто е избран от много жители на селото и областния град Пазарджик, защото те от сърце дариха, за да бъде възвърнат гласът на възвестителката на тъжни, добри и празнични събития, както и за отливането на новата камбана.

15камбана