На 19 февруари ви запознахме със случай, в който издателство, което имитира университетското „Паисий Хилендарски“ прибира пари за помагала и учебници от учители, а след това нито праща поръчката, нито има шанс да си вземеш парите. За измамата алармира психологът на СУ“Георги Брегов“ – Петя Точкова.

Оказва се, че жертвите на измамата са десетки. Директорката на Основно училище „Христо Ботев” във Велинград също дава 14 лева за ръководство по качество на образованието, което поръчва по интернет, отново на същото мнимо издателство. „Издателството беше „Паисий Хилендарски” и ние правихме асоциация с любимия ни Пловдивски университет”, заявява Лора Методиева.

Ръководството така и не пристига и директорката започва да търси отговори. „На телефон, който беше изписан във Facebook, потърсихме връзка. Обади се мъжки глас. Без да се представи. Каза, че не може да ни чуе, някакво объркване става във връзката. Прекъсна разговора и дотам беше”, разказва главният счетоводител в ОУ „Христо Ботев”. Проверка в регистрите показва, че издателство „Паисий Хилендарски” не съществува, а сайтът и страницата във Фейсбук имитират името на Университетското издателство към Пловдивския университет.

Екип на NOVA е тръгнал по следите на мнимия сайт и разбира, че създателят му е Иван Георгиев Руфтов от Пловдив. Преди 12 години Руфтов е разследван за парична измама. Интересното в случая е, че никой от измамените не е подал жалба до прокуратурата. Причината – сумите са нищожни по закон и измамникът не носи наказателна отговорност.