Съботният ден след седмица, ще е последен по зимното часово време от началото на годината насам, защото ще местим стрелките на часовника напред на 24 срещу 25 март. Това се налага заради преминаването ни към лятно часово време. Така в неделя (25 март, Благовещение) 3 часа през нощта ще стане 4.  Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. Имаме седем дни, през които да се настроим за предстоящата промяна. Не отдавна евродепутатите също разискваха смяната на часовото време и гласуваха да спрем да местим стрелките.

В резолюция Европейският парламент призова да бъде направена задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо. Директивата, която влезе в сила през 2011 година, предвижда хармонизирани дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС. Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.