Изцяло ще бъде подменена пътната маркировка на Пазарджик и населените места в общината, стана ясно по време на заседанието на Комисията по безопасност на движението, свикано днес в областна администрация. Вместо досегашното жълто и червено, на пътеките вече ще виждаме класическото бяло и черно, съобщи шефът на „Паркинги и охрана“ към общината – Георги Шекерджиев.

За целта е закупена демаркационна машина, на стойност 20 хил. лв., която ще трябва да заличи досегашното покритие на пешеходните пътеки, а след това те да бъдат пребоядисани в бяло и черно. Г-н Шекерджиев поиска от колегите си да направят предложение за промяна на сега действащите две наредби, които касаят цветовите окраски на пешеходните пътеки. Според него в зимни условия – жълтото и червеното са доста по-добре отличими от бялото и черното, особено по време на снеговалеж. Той обърна внимание и на това, че в цяла Европа се ползва червения цвят.

Това бе подкрепено и от представителката на община Стрелча – Стефка Салавьова, която също посочи, че бялото и черното не са най-доброто съчетание за маркираща мястото на пресичане пътека.

Двете наредби си противоречат по отношение на цветовете, заяви още Георги Шекерджиев. Но не само там е проблемът, по изискване на наредбите една пешеходна пътека трябва да бъде обезпечена и с шест пътни знака, А 18 и Д17. Цената на един пътен знак е 256.61 лв. – сами си направете извода, колко струва само една пътека на общината. Но и това не е всичко, по логиката на предходното, едно кръстовище в облатния град или в населено място от общината струва на данъкоплатците над шест хиляди лева, без гаранция, че знаците няма да бъдат повредени или откраднати.

Въпреки това общината ще направи необходимото, за да може Пазарджик и селата да бъдат в съответствие с изискванията на наредбата, като това за града ще се случи до празничния 21 май, а в населените места, срокът е до края на ноември. За областния град ще бъдат нужни 10 тона бяла боя и демаркираща, за почистването на пътеките.

Дължината на хоризонталната пътна маркировка на територията на общината е осемдесет километра, на общинските пътища – 140 км., каза още Георги Шекерджиев.