Демонстрация как работи роботчето Финч направи в Детски отдел на Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев”-Пазарджик представител на Американския център към Народна библиотека „ Иван Вазов” в гр. Пловдив. Шестокласниците от Математическата гимназия „ К.Величков” в града бяха истински заинтригувани от действията, които прави роботчето. Финч е доста забавен и развива интуитивното мислене на по-малките ученици. Може да се движи във всички посоки, да издава звуци, да пее и дори да композира мелодии.

22роботче

Демонстрацията на уменията на роботчето Финч се организира в рамките на „ Цифрова седмица”,. Кампанията, която се провежда от 19 до 25 март, има за цел да изпрати ясно послание към гражданите на Европа, че трябва да предприемат активни стъпки, за да разберат и да се възползват от цифровата трансформация, чрез придобиване на нова медийна грамотност, цифрови умения и да развиват адаптивното си мислене. Народна библиотека „ Иван Вазов „ в Пловдив със съдействието на националния координатор-Фондация „ Глобални библиотеки България” се включва в „Цифровата седмица” с поредици от срещи и демонстрации.

23финч

Роботът Финч е малък робот, създаден с цел да вдъхнови и зарадва учениците, изучаващи компютърни науки/а и не само/, като им предоставя осезаемо и физическо представяне на компютърния код. Финч поддържа над дузина езици за програмиране, включително такива, подходящи за ученици на едва 5 години. Програмирането с помощта на робота Фин развива детското креативно и логично мислене по един любознателен, интересен, интуитивен, забавен и занимателен начин. Роботчето Финч ще остане в Регионална библиотека „ Н.Фурнаджиев” като дарение от пловдивската Народна библиотека“ Иван Вазов“ и всяко дете, което проявява интерес, може да дойде в Детския отдел и да поработи с него.