Председателят на БЗНС Димитър Петков и земеделският производител Стоян Кузев заявиха днес на пресконференция, че очакват промени в Кодекса на труда, които касаят еднодневните трудови договори. Така най-сетне ще се сложи точка на сагата, която започна още през 2015 г. с приемането на правила, които бяха в ущърб на земеделските стопани.

Димитър Петков припомни, че не отдавна се състоя поредният протест на площад „К.Величков“в Пазарджик, който касае сключването на еднодневни трудови договори, бяха проведени протестни действия и в други райони на страната. Всички бяха и са готови на нови протестни действия, заяви Петков. Той се надява, че няма да се стигне до това, тъй като след множество разговори с народни представители, областния управител и Министъра на социалната политика, през миналата седмица са получили уверение, че до Великденските празници, предложенията за промени в Кодекса на труда ще бъдат внесени в Парламента, заедно с тях, ше бъдат внесени и промени касаещи личните данни на заетите в различните видове производство.

Предложението което направихме е да се даде възможност за сключване на четиричасови трудови договори, в други държави от ЕС също се ползва този вариант, при това могат да участват и лица до 16 г., като това е стимул за придобиване на трудови навици, а при нас в ромската общност, хората вече имат деца и сключването на трудови договори по действащото законодателство с тях, е изключително сложно. – допълни Димитър Петков.

Санкцията за наети лица извън регламента е 1500 лв. На база това, което произвежда земеделският производител – картофи, зеле или моркови, как да плати тази глоба? – попита лидерът на БЗНС. Вярваме, че промяна ще има и в Наредбите, и в Кодекса на труда. За втори път се инициират тези промени, още от 2016 г. започнахме протестите,  а през 2017 г. правителството подаде оставка.

10kmet-kuzev-e1449748774365-864x400_c

Според Стоян Кузев – министър Бисер Петков е проявил разбиране. „Той разбра, че при нас хората обичайно работят четири  часа, а после отиват при втори работодател. По действащия закон става така, че един и същи човек, при работа от осем часа, получава осигуровки за шестнадесет часа труд, той разбра и проблема с отчитането на еднодневните трудови договори. Това, което поискахме е  16 годишните да са регистрирани в БТ, за да ги наемаме законно на работа. Това са основните неща, които искаме от Социалното министерство, а също така и да отпаднат курсовете за растителна защита, тъй като ние ползваме услугите на агрономи и няма смисъл да придобиваме знания в тази област, надяваме се това да се случи.“

Механизмът за отчитане на работата по четиричасовите трудови договори е свързана с Инспекцията по труда. Всеки производител трябва да има кочани с квитанции, като попълва името на човека и ЕГН-то и му дава квитанцията за деня. В края на месеца отчитането става, „чрез Инспекцията по труда, ако не отчитаме квитанциите, няма да получаваме субсидиите.“ – допълни Кузев.

Ако стане така, че исканията на земеделците не бъдат изпълнени, те отново ще се вдигнат на протест.