По традиция на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. От времето на древногръцкия театър до днес магията на това изкуство привлича милиони хора по света в театралните зали. Датата, на която почитаме театралното изкуство е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. Автор на първото послание за Деня на театъра тогава е големият френски творец Жан Кокто. Оттогава всяка година на днешния ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра.

Международният ден на театъра се отбелязва и у нас с редица културни прояви и театрални събития. Днес се избират и най-добрите български театрали. Ще бъдат връчени наградите „Икар“, а официалната церемония тази година ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.

Някои отличия са вече ясни. Актьорът Иван Иванов ще получи награда „Икар“ „за чест и достойнство“ от Съюза на артистите. На Васил Михайлов също е присъден почетен „Икар“ – „за изключителен принос към българския театър“. Преди няколко дни обаче, той отказа да приеме наградата.

Другите номинации в най-интересните категории са на Антъни Пенев, Неда Спасова, Николай Желев, които ще се състезават за награда в категорията Дебют. В тази категория с номинации са още Надя Керанова, Мартина Кръстева, Радослав Владимиров, Антоан Петров, Павел Емилов, Шахин Шахзен и Денис Хаят.

За водеща мъжка роля тази година номинирани са Захари Бахаров за Бае Славе в моноспектакъла „Чамкория“, Иван Юруков за Хорас в „Лисичета“ и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл „Черното пиле“ по разкази на Николай Хайтов.

Номинациите при жените за главна женска роля са на Радена Вълканова за ролята и на Жена на възраст в „Танцът Делхи“, Радина Кърджилова за ролята й на Екатерина в същия спектакъл и на Теодора Духовникова за Регина в „Лисичета“ .

Пазарджишкият театър днес ще празнува. За любителите на театралното изкуство спектакъл ще бъде поднесен утре на камерна сцена. Зрителите ще могат да гледат „С любовта шега не бива“ на Алфред дьо Мюнсе. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев. В петък на 30 март пък на голяма сцена гостува театър Мелпомена с постановката  „Големанов“ .