Стенограма от разговора състоял се вчера във Варна между премиерът Бойко Борисов и турския президент Ердоган, ще бъде изискана от БСП, това заяви Корнелия Нинова. Само по този начин може да стане ясно, дали тази визита е довела до конкретен резултат. – каза партийната лидерка. Тя изреди общо дванадесет срещи, в които лидери на Запада са се срещали с турския президент от 2015 г. насам, като подчерта, че срещата във Варна не е нито изключителна, нито е спомогнала за диалога с южната ни съседка.

До момента няма конкретно решение по важните за Европа теми – нито за Кипър, нито за визите, които искат турските граждани от Западна Европа, нито пък за мигрантската криза. Ясно беше, че не е по възможостите на Борисов да реши някоя от тези наболели теми, но по-страшно е, че той не реши инито една чисто българска тема, допълни Нинова. Все още няма решение по отношение на тракийските бежанци, а и не стана ясно, дали Борисов е потърсил обяснение от Ердоган по повод изявлението му за Кърджали. Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?

Ето заради това, ще поискаме стенограма и тя да бъде оповестена публично, за да разберем дали управляващите просто си правят пиар или става дума за наистина важна среща, каза още лидерката на БСП, която днес присъства заедно с цялото Изпълнително бюро на партията си на изнесено заседание в Пазарджик.