Днес от 18:00 часа в пазарджишката галерия „Георги Машев“ ще бъде открита изложба – живопис на художникът Илия Тончев. 25-тата самостоятелна изложба на твореца представя 30 творби, рисувани през последните няколко месеца. Абстрактни настроения, самобитен стил, магичен колорит…….. – така критиците определят стила на Тончев.

Майсторът на четката се отличава със своето вродено, тънко чувство за колорит и изящно владеене на художествената композиция и форма. Отличителна черта в творчеството му са красивите пейзажи и абстрактните му композиции. В много от творбите на художника се усеща следата от човека, макар и да липсва присъствието му на платното. Тончев притежава първичен, свеж, живописен усет, който отразява творческата му енергия и непринудена любов към живота…..Той е от малцината художници, успяващи да се издържат само от изкуство.

Роден е през 1957 г. в село Радилово, община Пещера. От 1978 г. работи и твори в Пещера. Наричат го пазарджишки или пещерски художник, но сам той се определя като художник от село Радилово и това се отразява в пасторалните му композиции. Само преди ден в прес клуба на БТА беше представен документален филм за твореца. Създател на лентата е Евгени Попов, в съавторство със Снежана Гумнерова.

Радиловецът е добре познат на ценителите на изобразителното изкуство. Има близо множество самостоятелни изложби в София, Пазарджик, Пловдив и, разбира се, в Пещера. Член е на Съюза на българските художници, Групата на пазарджишките художници и Клуба на художниците в Пещера.