Между сто и двеста и петдесет лева са заделили домакинствата в Пазарджик, за да посрещнат най-големия християнски празник, когото ще отбележим в неделя.

На масата задължително ще има яйца, козунаци, месо и сладкиши, няма да минем без салати, напитки и други малки глезотии, които не си позволяваме през делничните дни – споделя Василка Гамиева, която пазарува в „Тарита“. Тя предпочита този магазин, защото в него постоянно има промоции, а и като цяло цените са най-ниски в сравнение с другите големи хипермаркети в града.

Признава, че очаква на празника да се съберат деца, снахи и внуци, а за децата трябва и допълнително да се направи малък подарък. За децата обикновено тя приготвя торбичка с лаковства, която задължително съдържа и шоколадово яйце. Гледам да се побера в сто лева, като месото няма да бъде агнешко. Предпочитам да опека пържоли или да направя пълнена пуйка. – разказва жената. Виното няма да бъде от бутилка, а от картонена опаковка, защото е по- насметка.

Тя разказва, че обикновено за празничния обяд приготвя три вида салати – маруля, домати и краставици, а също така и руска салата. Харчът за трите е около двадесет лева. За основното е предвидила четиридесет лева, за безалкохолни и алкохол ще отидат още двадесет, останалите двадесет ще бъдат за една кора яйца, козунаци, сладки и подаръчета за децата.

Така ще се побера в тези пари, но честно казано и те са ми много, защото и аз и мъжът ми сме пенсионери. Няма да вземем по четиридесет лева от държавата, защото моята пенсия е триста и шестдесет лева, а на мъжа ми, с тридесет лева отгоре. – словоохотлива е пазарджиклийката.

Млада жена, която разглежда щанда с алкохол, разказва, че ще посрещне празника в домашна обстановка, но нейният бюджет е доста по-богат в сравнение с този на пенсионерката. Само за марков алкохол тя е планирала да похарчи петдесет лева, а месото със сигурност ще е агнешко. Вече го е купила от Лидл, където предлагат разфасовани мръвки от сукалче.

Не малка част от жителите на града ще тръгнат още в четвъртък, за да празнуват Великден далеч от тук. Според туроператорите, голяма част от пазарджиклии ще посрещнат празника в Гърция. Друга сериозна част от ползвали услугите на фирмата ще поемат към Истанбул.

Българската екзархия в квартала Шишли е центърът на Великденските ритуали. През тази седмица, в екзархийската църква Свети Йоан Рилски се отслужват службите за Страстната седмица-маслосвет, четенето на 12.те евангелия, Разпети петък, в събота от 23 часа ще започне службата за Първото Възкресение, която ще бъде съпроводена с обикаляне със свещи в двора на Екзархията,а в неделя ще се отслужи Второто възкрасение за Христос Возкресе. Службите се посещават масово, от миряните от българската православна общност, както и от гостите от България.

Третата голяма група пътуващи са заложили на българските черноморски курорти като Балчик, например. Със сигурност пътуващите ще платят от 250 до 600 лв. на човек, за да посрещнат празника на друго място.

Но както се казва, всеки се простира според чергата си. Важно е да усетим топлината на Христовото Възкресение в душата си.