Боите за яйца са безвредни, така твърдят техните производители и търговци. Това е вярно, но в миналото нашите баби са багрили великденските яйца с напълно естествени и достъпни продукти.

Най-разпространеният метод е с люспи от главите на стар кромид лук. Процедурата е лесна, най-напред внимателно измивате яйцата. Всяко от тях грижливо обвивате в люспите на лука, така че те да го покриват напълно. С помощта на ластиче и стар „крепнайлонов“ чорапогащник, трябва да опаковате всяко яйце по отделно, така приготвените яйца поставяте в тенджерата за варене и пускате котлона на слаб огън, защото иначе рискувате да спукате яйцата. Варите ги над половин час, а ефектът след това ще ви изненада приятно.

За плътен цвят на яйцата ви трябват люспите от около два килограма лук, а във водата при варенето трябва да добавите и 4 супени лъжици бял винен оцет.

Друг интересен вариант на този тип боядисване е да нарежете на ситно люспите от кромида и вместо да обвивате яйцата в тях, да ги намокрите и оваляте в люспите. Така те сами ще се подредят по много интересен начин. След това пак слагате всяко яйце в отделно парченце от чорапогащник или марля и го цопвате в съда за варене.

05яйца1

Червените яйца ще получите като ги сварите заедно с една глава нарязано червено цвекло. Има го по пазарите, а и на зеленчуковите щандове в някои от супермеркетите. Можете да го декорирате с тревички.

05яйца2

А след като извадите яйцата от съда, в който ги варите, да ги дооукрасите с цветовете на сладкарските бои, достатъчно е да капнете по една капка от съответния цвят и тя ще се разлее по повърхността на яйцето по неповторим начин.

А ето и какви плодове и зеленчуци можете да използвате, за да боядисате великденските си яйца:

– жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата куркума;

– зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак;

– червени яйца ще имате, ако ги пуснете в сок от цвекло;

– за оранжевите използвайте сок от моркови;

– яйцата ви ще станат розови, ако ги натриете с пюре от ягоди;

– сини ще станат яйцата, които сте натрили с пюре от боровинки или сте пуснали в боровинков сок.

Отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златисто-жълт цвят. Първо трябва да оставите отварата да се запарва в продължение на половин час. След това да сложите яйцата в нея и да поставите съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

05яйца4

Красиви ще станат и яйцата декорирани с помощта на декупаж, нужно е да се запасите със салфетки, които имат дребни елементи и да ги изрежете. След това забъркайте в купичка лепило от брашно и вода, и с помощта на малка четка за рисуване нанесете сместта върху свареното и изстинало яйце. После поставете само най-горния пласт на салфетката и внимателно с помщта на памуче я разстелете върху яйцето. Става лесно, бързо и много ефектно.

05яйца5

А тук ще откриете и още съвети за боядисване – ТУК