Цялостното творчество на литературния критик Никола Иванов ще бъде представено в София в следобеда на Светли четвъртък – 12 април. Мястото е „София Прес“, на ул. „Славянска“№29 в столицата. Освен всички части на „Подреждане на балната зала“, в която са събрани рецензии за най-бележитите български автори от началото на миналия век насам, почитателите на литературния анализ ще се запознаят и с книгите на варненското издателство „Славена“ за Йордан Йовков, Димчо Дебелянов и Пейо Яворов. Техен рецензент и съставител също е нашият литературен критик.

Въпреки че е имал покана от Тончо Жечев да работи в Литературния институт на БАН, той предпочита да живее в Пазарджик, но да бъде чист пред професионалната си съвест. Винаги е писал за недолюбваните от силните на деня автори. Доставя му радост да издирва и открива добри автори, които по някакви причини са останали неизвестни.

Никола Иванов поема по трънливия път на литературната критика чрез поезията на Иван Динков и остава негов барометър до края на живота му. Свързва ги дъбоко приятелство, което не пречи на двамата да казват истината, за това, което се случва около тях и в литературния живот на страната.

Добронамерена подкрепа Никола Иванов получава и от акад. Георги Цанев, акад. Петър Динеков и от чл.-кор. проф. Милена Цанева, на които е много признателен. Смята, че между стойност и популярност при нас винаги има тотално разминаване. Казва, че нашите второстепенни и третостепенни поети и писатели са много по-шумни, кресливи и пробивни, но когато се вдигне пушилката, не остава нищо.

Занимаващите се с литература трябва да имат много морал и характер, за да могат да посочат в нея обективното, здравословното, почтеното. За да не се манипулират читателите и да не се развращава и опорочава читателският вкус, а да се популяризира най-доброто от националната ни литература.

Никола Иванов ще бъде представен пред публиката от поетесата Валентина Радинска, но вероятно за творчеството му ще чуем и споделеното от автори и почитатели. Началото на срещата ще бъде в 18 часа.